Hovedindeksen er dermed opp 6,1 prosent den siste måneden, mens den har steget 6,6 prosent hittil i år. i går og tidligere i dag kom i kjølvannet av en stigende tro på at Federal Reserve må vente med renteøkningen til et stykke ut i neste år.- Lav inflasjon fortsetter å fortelle oss at Fed ikke har det travelt med å sette opp renten, og investorer tar dette som et positivt tegn, uttalte investeringsstrateg Kate Warne i Edward Jones til CNBC.Dollaren, som var på defensiven i går, er derimot tilbake på offensiven fredag. Valutastrateger tror fortsatt at Fed kan komme til å sette opp styringsrenten allerede i desember.- Jeg tror ikke (gårsdagens) inflasjonstall var avgjørende, men på marginen dytter de i retning av en desember-økning, sier Adam Cole i RBC Capital Markets til Reuters.Esther Reichelt hos Commerzbank i Frankfurt øyner også en renteøkning i USA før jul.- Men om Fed faktisk blir i stand til å gå inn i en fase med taktfaste renteøkninger etter dette, noe som er det viktigste for dollaren, er et annet spørsmål, sier hun til nyhetsbyrået.Samtidig høynet ECB-topp Ewald Nowotny i går forventningene til ytterligere pengepolitiske stimulanser, da han hevdet at ytterligere tiltak «åpenbart» var nødvendige for å få fart på inflasjonen i eurosonen., men er fortsatt ned på årsbasis. EURUSD står i ettermiddag i 1,1368, etter å ha vært oppe i godt over 1,14 torsdag. fredag.På makrofronten som ventet i september. Etter børsåpning kom det en dose , mens .Toneangivende Europa-børser stiger også.Britiske FTSE 100 er opp 0,6 prosent, tyske DAX 0,4 prosent, mens franske CAC 40 la på seg 0,6 prosent.Brent desember-olje stiger 0,2 prosent (11 cent) til 49,84 dollar fatet fredag ettermiddag. Da børsen stengte torsdag, ble frontkontrakten omsatt for rundt 48,65 dollar fatet.Oppgangen kom ifølge Bloomberg etter meldinger om at Russland kan være klar for å diskutere produksjonskutt når landet møter OPEC i neste uke.WTI-oljen stiger 0,6 prosent (29 cent) til 46,72 dollar fatet, men går likevel mot sin svakeste uke på mer enn to måneder, i kjølvannet av at Det internasjonale energibyrået (IEA) tidligere denne uken .- Selv om oljeprisene går opp nå, kan vi få se iransk olje tilbake i markedet, noe som vil dytte dem ned igjen. Jeg tror en nedadgende trend er det mest sannsynlige ut dette året, sier investeringsanalytiker Daniel Ang hos Singapore-baserte Phillip Futures til Reuters.Amerikanske råoljelagre steg mye mer enn ventet sist uke, men .På Oslo Børs endte Statoil opp 1,1 prosent til 142 kroner, mens DNO korrigerte ned 4,1 prosent til 9,20 kroner etter markant oppgang i går.Blant øvrige tungvektere som bidro positivt var Norwegian, som lettet 2,7 prosent til 344,40 kroner.Storebrand steg 2,0 prosent til 29,19 kroner, mens RCCL la på seg 2,6 prosent til 743,50 kroner. Hydro, Telenor og Tomra steg forsiktig.Ellers var det mest rødt å spore blant de mest omsatte.Seadrill var lenge opp, men snudde ned utover ettermiddagen og endte i minus én prosent til 59,30 kroner.TDN Finans trekker frem at Noble i en flåterapport torsdag kveld fortalte om en kort kontrakt for ultradypvannsriggen «Noble Danny Adkins», til en dagrate på 206.000 dollar. Riggen, som har ligget ledig siden august, er nå engasjert til medio januar.I tillegg har Total innvilget Noble to måneders forlengelse av et oppdrag for jack-up-riggen «Houston Colbert».Nordea-analytiker Janne Kvernland hevder overfor nyhetsbyrået at begge kontraktene er svake datapunkter for riggsektoren, hvorav den sistnevnte er negativ for Seadrill og andre med jack-up-eksponering.- «Noble Danny Adkins»-kontrakten bekrefter forverrede forhold for boreselskapene. Dagratene er under det som kreves for å betjene gjelden, men så langt over driftskostnadene. Gitt det overforsynte markedet, ser vi ingen grunn til at dagratene ikke bør fortsette å falle, forteller hun TDN Finans.Laksesektoren fortsatte ned, i kjølvannet av gårsdagens resultatvarsel fra Lerøy Seafood., og det samme gjorde .Resultatvarselet ble utløst av biologiske utfordringer i Midt-Norge, men Salmar, som også har høy eksponering i regionen, var fra den kanten.Intrafish melder ifølge TDN Finans fredag at .Norne Securities svarte på sin side med å - Selv om lakseprisene er rekordhøye, rammes driftsresultatet av en kombinasjon av faktorer når selskaper må kjempe mot naturen for lenge, skrev analysesjef Karl-Johan Molnes.Lerøy Seafood falt fredag 5,1 prosent til 280 kroner, mens Salmar trakk ned 3,5 prosent til 125,50 kroner.Marine Harvest, som med en i går, gikk tilbake 1,6 prosent til 107 kroner.Blant andre tapere merker vi oss Subsea 7, TGS og Nordic Semiconductor.De to førstnevnte falt hhv. 3,1 prosent til 68,10 kroner og 4,6 prosent til 163,30 kroner. Sistnevnte trakk ned hele 9,7 prosent til 38,20 kroner etter .Analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities med et litt lavere Bluetooth Smart-salg enn guidet.- De har sagt minst 70 prosent, og i dag viser det 63,4 prosent (av totale inntekter). (...) Ordreinntaket er litt på den svake siden, så forventningene til 4. kvartal er litt ambisiøse, og må litt ned, sier Nordahl.Yara, DNB, Schibsted A og Orkla noterte seg alle for forsiktige nedganger.Vinnerlisten toppes suverent av Nickel Mountain Group (NMG), som smalt opp hele 160,9 prosent til 1,80 kroner. at selskapet skal bygge et inkassoselskap med høy vekst og høy avkastning, og at Endre Rangnes - - tar jobben som toppsjef.Samtidig har NMG inngått en betinget avtale om kjøp av ALD Abogados for en total godtgjørelse på rundt 166 millioner kroner.Videre har i NMG, gjennom selskapet Six-Seven AS. Selskaper kontrollert av Sæter eier etter nå totalt 4.599.636 aksjer, som representerer 5,06 prosent av selskapet.Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i NMG gjennom Strata Marine & Offshore AS, med 29,93 prosent av aksjene i selskapet.Nærmest kom en annen rakett, Next Biometrics, som noterte seg for en oppgang på 20,8 prosent til 171,50 kroner på dagens nest høyeste volum. Aksjer for 380 millioner kroner ble omsatt.Aksjen har steget rundt 250 prosent den siste uken, etter at selskapet - med nese for fingeravtrykk - inn som investorer.Utskjelte Dolphin Group fortsatte opp 9,5 prosent til 46 øre etter gårsdagens melding om at selskapet En annen mørbanket seismikkaksje, Polarcus, spratt opp 8,7 prosent til 25 øre.I andre enden finner vi Seabird Exploration og Oslo Axess-noterte Eqology, som falt hhv. 25 prosent (ett øre) til tre øre og 24,4 prosent til 65 øre (etter to handler).Ytterligere to aksjer falt tosifret.Det dreier seg om Oslo Axess-duoen RomReal og Hofseth Biocare. De to trakk ned hhv. 18,8 prosent til 1,77 kroner (etter én handel) og 14,3 prosent til 3,00 kroner.Vi merker oss videre at Bergen Group falt 7,4 prosent til 63 øre, etter dagens melding om at Sevan Marine gikk tilbake 4,2 prosent til 16,10 kroner.Selskapet har . Rapporten tar for seg hvordan kontrakter med Petrobras ble tildelt i perioden 2005-2008.Konklusjonen er at det er «mer sannsynlig enn ikke» at uregelmessige utbetalinger fant sted.