Største snuoperasjon på Wall Street på fire år

Fredagen startet med børsfall og svært skuffende nøkkeltall fredag. Stemningen tok seg imidlertid opp utover dagen, og børsene endte til slutt markert opp.

megler, nyse, new york, wall street

Svake jobbtall, de såkalte non-farm payrolls, ga de amerikanske markedene en svak start på børsdagen fredag, og Dow Jones var ned knappe 1,5 prosent i åpningen.Investorene ristet imidlertid fort av seg skuffelsen, og en solid sluttspurt gjorde at Dow Jones endte opp 1,23 prosent til 16.472,37. Den bredere S&P 500-indeksen klatret 1,43 prosent til 1.951,36, mens teknologitunge Nasdaq steg 1,74 prosent til 4.707,77.Fredagens snuoperasjon på Wall Street var ifølge CNBC den største på nesten fire år.- Den svake sysselsettingsrapporten gir et fofeste i markedet fordi det ga markedet en mulighet til å skønne hvor det står. Det utrettet virkelig noe, til tross for at det var svakere enn ventet. Nå har man et marked som jeg mener har bedre fotfeste til å gå inn i resultatsesongen, sier sjefstrateg i Boston Private Wealth, Robert Pavlik, til nettstedet.Flere analytikere mente også at snuoperasjonen og oppgangen kom etter en erkjennelse om at Fed nå neppe vil heve renten i år.Elendige tall Det ble skapt 142.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA i september, viste den viktige arbeidsmarkedsrapporten (nonfarm payrolls) som ble sluppet fredag.Økonomene ventet 201.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren.August-tallet ble nedrevidert fra 173.000 til 136.000, mens juli-tallet ble nedrevidert fra 245.000 til 223.000.Innen privat sysselsetting ble august-tallet revidert ned fra 140.000 til 100.000, mens juli-tallet ble revidert fra 224.000 til 195.000.Rapporten var klart svakere enn ventet, fastslo DNB Markets.«Sysselsettingen steg mindre enn ventet i september og august og juli ble revidert ned. Undret lønnsvekst var også svakt, og selv om ledigheten holdt seg stabil, var det fordi arbeidsstyrken falt kraftig. Tallene var overraskende svake i lys av løpende indikatorer for arbeidsmarkedet, og for det private forbruket. Det kan tilsi at svekkelsen er av midlertidig karakter. Dersom tallene bedres vesentlig i oktober og november, er det fortsatt mulig at Fed kan heve renten i desember, slik vi venter. Hvis ikke blir renteoppgangen utsatt ytterligere», konkluderte meglerhuset i en oppdatering.