Telenor vil kvitte seg med aksjene i VimpelCom

Telenor vil nå ut av det russiske mobilselskapet VimpelCom.

Telenor-sjef Sigve Brekke Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Telenor planlegger å selge sine aksjer i VimpelCom Ltd, hvor de i dag sitter på en eierandel på 33 prosent, opplyses det i en melding.Telegiganten har investert 15 milliarder kroner i VimpelCom, og har mottatt 20 milliarder i utbytte. Markedsverdien av Telenors eierandeler i selskapet er i dag på rundt 20 milliarder kroner.Selskapet skriver at de nå har planer om å heller fokusere på å skape verdier innenfor selskapets kjernevirksomheter.- Eierskapet i VimpelCom, der Telenor har en mindretallsposisjon og er uten mulighet til å kontrollere selskapet, har vært utfordrende. Etter en strategisk gjennomgang og grundige vurderinger har styret sammen med konsernsjefen besluttet å selge Telenors aksjer i VimpelCom Ltd. Salget av eierposten er til aksjonærenes beste, og i samsvar med Telenors langsiktige strategiske fokus, sier styreformann i Telenor, Svein Aaser, i en kommentar.Ikke plan for nedsalgetTelenor skriver i meldingen at de nå vil utforske alle muligheter for å gjennomføre et salg av VimpelCom-aksjene, men at det per i dag ikke lagt en definert tidsplan for nedsalget.Som en konsekvens av dagens kunngjøring vil Telenor ikke konvertere sine  preferanseaksjer i VimpelCom."VimpelCom-kursen endte i 3. kvartal på USD 4,11 per aksje. Telenor har en bokført verdi av aksjen på USD 5,64. Som en konsekvens av at Telenor har besluttet å selge sin eierandel vil verdifastsettelsen fremover basere seg på markedsverdien av VimpelCom. Telenor vil foreta en regnskapsmessig nedskrivning på omtrent 7,5 milliarder kroner i selskapets tredje kvartal", skriver selskapet i meldingen.Mindre betydning Ifølge meldingen har VimpelCom fått gradvis mindre betydning for verdien av Telenor, og utgjør i dag om lag åtte prosent av selskapets markedsverdi.  Samtidig har Telenors egne virksomheter i samme periode opplevd en betydelig verdistigning.- Vi har hatt en god vekst fra driften i våre konsoliderte selskaper, og vi ønsker å fortsette skape verdier innenfor våre egne kjernevirksomheter. Ambisjon vår er å fortsette å vise lønnsomhet innen telekommunikasjon, med utgangspunkt i den sterke veksten vi ser i bruk av datatjenester i våre markeder, sier konsernsjef Sigve Brekke.Telenor falt fredag 1,08 prosent til 155,30 kroner på Oslo Børs. Aksjen har hittil i år steget 2,51 prosent, mens den de siste tolv månedene er opp 10,38 prosent.Les hele meldingen her.