Tung dag på Oslo Børs - Røkke-aksje er dagens stjerne

Nedgangen er bred på børsen, men Kjell Inge Røkke og Bjørn Kjos går mot strømmen.

Bjørn Kjos og Kjell Inge Røkke. Foto: Scanpix

Oslo Børs holder seg godt inne i negativt terreng torsdag ettermiddag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 613,91, etter en nedgang på 1,46 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.717 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed opp 5,8 prosent den siste måneden, og 6,6 prosent hittil i år.Utviklingen skjer i kjølvannet av opptur på Wall Street i går og stort sett fallende børser i Asia tidligere i dag.Toneangivende Europa-børser utvikler seg blandet.Britiske FTSE 100 stiger 0,1 prosent, mens tyske DAX og franske CAC 40 faller hhv. 0,1 og 0,3 prosent.Tysk-japansk skuffelse Internasjonalt lar investorene seg skuffe over svake tall fra Tyskland og Japan.Overskuddet på den tyske handelsbalansen kom inn svakere enn ventet i august, mens ordreinngangen for maskineri uventet falt 5,7 prosent i Japan den samme måneden.Tallene antyder svakere vekst i to av verdens største økonomier.- De svake tallene tynger sentimentet, men samtidig venter markedet nye stimulanser fra regjeringen, sier senior teknisk analytiker Yutaka Miura hos Mizuho Securities til Reuters.Markedet opptrer også varsomt i forkant av Federal Reserves såkalte «minutes», det vil si referatet fra det forrige rentemøtet.Spår Statoil-nedtur Her hjemme henger nedgangen først og fremst sammen med svakere oljepriser etter stengetid i går.Brent november-olje stiger 0,4 prosent til 51,51 dollar i dagens handel, men er godt under nivåene ved stengetid i Oslo i går, da kontrakten ble omsatt for rundt 53 dollar jevnt. Den amerikanske WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 47,98 dollar fatet.OPECs generalsekretær Abdalla Salem Badri mener den globale etterspørselen vil øke mer enn ventet , dersom prisene holder seg lave.Videre viste tall fra USA i går en uventet høy lagerbygging i råolje, det vil si 3,1 millioner fat til 461 millioner fat. Konsensus var en lagerbygging på 2,2 millioner fat.På Oslo Børs er Statoil ned 1,5 prosent til 142,60 kroner, etter at Société Générale har vært ute og spådd nedtur for aksjen . Ellers i olje faller Det norske 0,5 prosent til 55,60 kroner etter en produksjonsoppdatering.Vi tar også med at DNO trekker ned 3,5 prosent til 10,40 kroner.Seadrill korrigerer ned Rødfargen preger de fleste OBX-aksjene, og Seadrill korrigerer ned 3,9 prosent til 61,80 kroner etter gårsdagens rally .Ellers i oljeservice faller Subsea 7 3,2 prosent til 73,70 kroner.Vi merker oss også at Norsk Hydro og DNB går tilbake hhv. 2,8 prosent til 31 kroner og 2,9 prosent til 119,10 kroner.PGS nøyer seg med å falle 0,5 prosent til 37,19 kroner. Handelsbankens analytikere mener selskapet er over den verste kneika. Samme meglerhus oppjusterer sine kursmål i hele oppdrettssektoren, og aksjer som Salmar og Marine Harvest faller mindre enn markedet, nærmere bestemt med hhv. 0,7 prosent til 136,50 kroner og 0,8 prosent til 108 kroner.Kværner er stjernen Dagens lyspunkt er først og fremst Kværner, som stiger 7,4 prosent til 5,09 kroner etter å ha landet kontrakt for levering av stålunderstellet til prosessplattformen på Johan Sverdrup-feltet.Selskapet skal nå faktisk bygge tre av fire plattformunderstell på kjempefeltet.- Det var forventet at de skulle vinne kontrakten, og prisingen på rundt én milliard er på linje med forventningene, sier analytiker Daniel Råvik i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.Oppturen må være etterlengtet for aksjonærene. Aksjen er ned hele 35,5 prosent hittil i år, men har steget 30 prosent den siste uken.Kværner har nå en markedsverdi på 1,4 milliarder kroner.Andre vinnere er Frontline og Norwegian, med oppturer på hhv. 3,2 prosent til 26,05 kroner og 1,7 prosent til 334,90 kroner.Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier ifølge TDN Finans på DNB Nordic High-Yield Bond Conference torsdag at bookingen ser bra ut fremover. I tillegg signaliserer han at leasingselskapet mest trolig vil bli skilt ut på sikt.Faller og stiger mestRelativt sett faller Oslo Axess-noterte Eqology aller mest - 22,2 prosent til 56 øre på tynt volum.Nærmest følger Oslo Axess-kollega African Petroleum på minus 7,7 prosent til 24 øre, mens Bergen Group trekker ned 7,1 prosent til 65 øre.I andre enden finner vi NRC Group, som spretter opp 18,1 prosent til 47 kroner.Intex Resources klatrer 10,0 prosent til 44 øre.Ytterligere to aksjer stiger mer enn nevnte Kværner.Det dreier seg om Funcom og Seadrill-kontrollerte Archer. De to er opp hhv. 8,1 prosent til 1,20 kroner og 8,5 prosent til 14,65 kroner.