Venter høy volatilitet i kronekursen

Kronen har styrket seg på stigende oljepris. Nå venter sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets at blikket flytter seg til statsbudjsettet.

Norske kroner styrket seg mot euro de senere dagene. Tirsdag var kronen 0,9 prosent sterkere mot euro ved en stengning på 9,3320. - Siden forrige tirsdag har kronen styrket seg med i overkant av tre prosent mot euro, og ligger nå i underkant av en prosent svakere sammenlignet med annonseringen av rentekuttet fra Norges Bank den 24. september, sier Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets' morgenrapport. Oljeprisen steg også markert tirsdag. I løpet av natten har det kun vært små bevegelser, både i kronekurs og oljepris. Men nå ser sjeføkonomen et skift i fokuset fra oljeprisen til Statsbudsjettet. - Mens oljeprisoppgangen har vært en solid bidragsyter til den positive kroneutviklingen de siste dagene, vil markedsaktørene i dag rette blikket mot statsbudsjettet. Vi kan nok vente høy volatilitet i kronekursen i forbindelse med fremleggelsen av budsjettet, men trolig vil det måtte komme større overraskelser for at effekten blir mer langvarig, sier hun.Yen styrket segI utenlandske valutaser har yen trukket noe opp mot både dollar og euro, etter at det ikke kom noen endringer i den japanske sentralbankens (BOJ) pengepolitikk. Spekulasjoner om ytterligere lettelser har presset yen-kursen ned de seneste ukene. - Det er fortsatt spekulasjoner rundt ytterligere lettelser fra BOJ senere denne måneden i forbindelse med at det er ventet kutt i prognosene, sier sjeføkonom Yasunari Ueno i Tokyo-baserte Mizuho Securities til CNBC.