- Bombing og oljeprisfall treffer IS hardt

Terrororganisasjonen IS finansieres delvis ved hjelp av store oljeinntekter. Nå kan Vesten strupe milliardinntektene, mener oljeanalytiker.

In this photo taken Monday, June 23, 2014, fighters of the al-Qaida-inspired Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) parade in a commandeered Iraqi security forces vehicle down a main road at the northern city of Mosul, Iraq, more than two weeks after ISIL took over the country's second largest city. U.S. Secretary of State John Kerry warned Mideast nations on Wednesday against taking new military action in Iraq that might heighten already-tense sectarian divisions, as reports surfaced that Syria launched airstrikes across the border and Iran has been flying surveillance drones over the neighboring country. (AP Photo) is
Børs

En kombinasjon av vellykkede luftangrep gjennomført av vestlige regjeringer og fall i oljeprisen er i ferd med å utrydde en sårt tiltrengt inntektskilde for terrorgruppen som kaller seg den islamske stat, IS, sier en oljeanalytiker til CNBC.- Skaden er gjort, og derfor ser vi at IS' oljeproduksjon faller fra 110.000 fat per dag til 40.000 fat per dag, sier Amrita Sen, sjefanalytiker innen olje i Energy Aspects til nettsiden.USA, Frankrike og Russland har trappet opp luftangrepene rettet mot IS' posisjoner i Irak og Syria, etter terrorangrepet i Paris fredag og bomben som gikk av i et russisk passasjerfly et par uker tilbake i tid.Det skal være IS som står bak begge terroroperasjonene.Ifølge CNBC skal IS kontrollere mer enn 60 prosent av Syrias oljeproduksjon og om lag 10 prosent av oljeproduksjonen i Irak. I oktober i fjor hadde Reuters regnet seg frem til at dette utgjorde om lag 120.000 fat, som da gav en inntekt på mellom 2 og 4 millioner dollar per dag.- På det meste skal IS ha hatt kontroll på mellom 100.000-110.000 fat per dag, men det var i fjor sommer. Nå, og spesielt etter luftangrepene, er det under 50.000 fat per dag. Vi tror det er om lag 40.000 fat per dag, sier Sen til CNBC.- Noen av det må de trolig bruke internt til eget forbruk, og så vil de sannsynligvis eksportere noe, men med en oljepris rundt 40 dollar fatet er det lite sannsynlig at de vil få så store inntekter som de hadde i fjor sommer.

Nyheter
Børs