- En uke full av makrotall

Handelsbankens Knut Anton Mork venter budsjettenighet og en fartsfylt uke.

Børs

- Etter det TV2 mente å vite i går kveld, er det nå i realiteten enighet om neste års budsjett. Detaljer kan gjenstå, men noen krise blir det ikke, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i mandagens morgenrapport fra Handelsbanken Capital Markets.Ifølge Mork har Venstre fått gjennom en økning i elavgiften som en slags grønn avgift, og KrF skal ha fått spart halvparten av den foreslåtte nedskjæringen i bistandsbudsjettet.- For markedet er dette egentlig uinteressante detaljer, mens det som altså er viktig, er at det ikke blir noen krise. Dermed er det heller ingen grunn til å vente reaksjoner i valutamarkedet, skriver seniorøkonomen.Fartsflyt ukeDet kommer en rekke makrotall denne uken, og det ligger an til å bli høyt tempo.- I dag venter vi ingen norske makrodata, men resten av uken vil bli full av dem, skriver Mork, og fortsetter:- Det begynner i morgen med kvartalsvis oppdatering av investeringstellingen for olje og gass. Forrige kvartal indikerte denne et fall på 2,2% fra i år til 181 mrd neste år. Vi lager ikke noe estimat på dette, men mye tyder på at fallet kan bli opprevidert, blant annet de siste estimatene fra Norsk Olje og Gass.(saken fortsetter under grafene)

 Onsdag og fredag kommer de viktige arbeidsmarkedsrapportene fra hhv. Arbeidskraftundersøkelsen (SSB) og NAV.- Her venter vi at den stigende ledighetstrenden skal fortsette; men siden AKU-tallene er svært volatile, venter vi en liten korreksjon i AKU-ledigheten til 4,5% etter forrige måneds kraftige hopp til 4,6%.Fredag kommer også detaljomsetningstallene for oktober.- Også denne serien er svært volatil. Så selv om vi venter at den svake trenden skal fortsette, ser vi for oss en oppgang på 0,9% fra september etter fall på henholdsvis 0,2% og 0,8% i august og september, skriver Mork.InternasjonaltOgså internasjonalt blir det en begivenhetsrik uke.Saudi-Arabias oljeminister sa i helgen at landet vil ta grep for å stabilisere oljemarkedet. Han fikk ifølge Mork også støtte fra vise-energiministeren i UAE, som hevdet at oljeprisen skal stige neste år.- Hva de har i tankene, er imidlertid uklart. Men det er vel neppe noe annet enn produksjonskutt som kan hjelpe, og da gjenstår det å se om Saudi-Arabia vil være fornøyd med den markedsandelen de da vil bli sittende igjen med. Så langt i dag har dessuten oljeprisen igjen falt, skriver seniorøkonomen.Brent-oljen er i skrivende stund (09.15) ned 1,31 prosent til 43,81 dollar fatet!Ukens flom av makrotall innledes i dag, med lynestimater for PMI i eurosonen og USA. Dette blir ukens viktigste tall fra førstnevnte.- Fra USA får vi videre konsumenttillit fra The Conference Board i morgen og ordretall for varige industrivarer på onsdag. Fra Sverige får vi sentimentindekser fra KI på onsdag og detaljomsetning fra oktober på fredag, skriver Mork.Les hele rapporten her!

Nyheter
Børs