Fed sendte Wall Street i været

Dow Jones steg over 240 poeng etter rentenyhetene onsdag.

Amerikansk flagg ved børsen i New York, USA - Foto: Øystein Schmidt
Børs

Det var stor spenning knyttet til rentereferatet fra Federal Reserve onsdag.Ifølge referatet mener flertallet i FOMC at en renteheving i desember er passende. Det sendte markedene i New York rett opp.Dow Jones steg i dag 1,42 prosent - eller 247,66 poeng - til 17.737,16, S&P500 var opp 1,62 prosent til 2.083,58, mens Nasdaq la på seg 1,79 prosent til 5.075,20.- Dette var ikke en overraskelse, gitt hva Fed-sjef Janet Yellen sa for et par uker siden, sier investeringssjef Matt Tuttle i Tuttle Tactical Management til CNBC.- Jeg tror markedet venter at Fed kommer til å være veldig duete i sin rentebane, sier sjeføkonom Steve Blixt i ITG Investment Research til samme medie.Av tunge enkeltaksjer som dro opp stemningen på Dow i dag finner vi Apple og Nike. Førstnevnte steg 3,17 prosent på en guiding fra Goldman Sachs, som sa at aksjen vil stige 43 prosent de neste tolv månedene. Sistnevnte steg 2,61 prosent.Uvanlig direkteFOMC valgte denne gangen å være uvanlig direkte i kommunikasjonen om at styringsrenten kan heves neste måned, og kun «et par» medlemmer av komitéen utviste bekymring over å skape for store forventninger om at det skal handles.Flertallet mente imidlertid at uttalelsen ikke ville gi noen fullstendig garanti for en renteøkning, men fremhevet dog at det må uventede hendelser eller svake økonomiske data til for at en heving ikke skal skje.«Det amerikanske finansielle systemet ser ut til å ha klart seg godt gjennom turbulensen i de globale finansmarkedene uten tegn til systemstress», heter det i referatet.«Flesteparten av medlemmene anser at nedsiderisikoen som følge av økonomisk og finansiell utvikling utenlands har avtatt, og mener at risikofaktorene for utviklingen i den innenlandske økonomiske aktiviteten og arbeidsmarkedet nesten er balansert».Dermed ser det sannsynlig ut at renten heves fra det rekordlave nivået på 0 til 0,25 prosent, hvor styringsrenten har ligget siden finanskriseåret 2008, ved rentemøtet som avholdes 14. og 15. desember.OljelagreDe amerikanske råoljelagrene steg med 0,2 millioner fat i uken frem til 13. november, ifølge statistikk fra det amerikanske energidepartementet (EIA) offentliggjort onsdag ettermiddag.Det var ifølge tall fra Bloomberg ventet at lagrene skulle være opp 2,0 millioner fat.Tirsdag kveld viste statistikk fra American Petroleum Institute (API) at de amerikanske råoljelagrene falt med 0,5 millioner fat forrige uke.Råoljelagrene på leveransepunktet Cushing i Oklahoma steg med 1,3 millioner fat, meldte API ifølge TDN Finans.

Nyheter
Børs