– Gigantomanien her er helt rå

Ovenfra ser Lutelandet ut som en gigantisk parkeringsplass midt uti havet.

Børs

– Se, så flott, sier Jim Heldal til DN.– Er det noen som kan kalles en gründer, må det være meg, sier Heldal.Den 56-årige Bergen-entreprenøren som skal skrote Nordsjøen tar en sving med helikopteret før han lander i le av en av sine 100-tonnsdumpere. Han løper ut og hilser på et serviceteam og noen nyankomne italienere. Det er en stor dag. Utenfor har boreriggen «Leiv Eiriksson» nettopp kommet inn for vedlikehold, skriver avisen.Ifølge Heldal er det endelig ting på gang. Etter ti år og rundt 200 millioner kroner i investeringer kommer den første oljeaktiviteten til Lutelandet. Men Heldal vil ha mer. Mye mer. Han tar sats:– Gigantomanien her er helt rå.Med en oljepris nede på 45 dollar fatet håper Heldal og medeierne i Lutelandet Offshore at et annet lovende marked snart skal ta av: markedet for å plukke fra hverandre utrangerte plattformer.Ifølge DN finnes 500 innretninger bare på norsk sokkel som skal fjernes, og myndighetene anslo i 2012 at dette vil koste 160 milliarder kroner. Oljeselskapene er forpliktet til å sette av penger til dette, men staten tar til gjengjeld 78 prosent av regningen.Leder Tor Gjertsen i Lutelandet Offshore sier til avisen at han tror på flere fjerningsoppdrag.– Det har aldri vært så mange anbud ute som det siste året. Det er kommet en del plutselige rivningsjobber. Oljeprisen er så lav at oljeselskaper beslutter rivning, sier Gjertsen til DN.

Nyheter
Børs