Julerally tross renteøkning?

Desember har historisk vært en sterk måned for aksjer. CMC Markets' Henrik Sommerfelt mener sentralbankene i Europa og USA blir førende for innspurten på årets aksjeår.

Børs

Det er duket for en hendelsesrik uke i aksje- og valutamarkedet. Torsdag samles toppene i Den europeiske sentralbanken (ECB) til rentemøte. Markedet forventer at det vil bli offentliggjort nye hjelpetiltak som skal få fart på europeisk økonomi, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Fredag kommer månedlige arbeidsmarkedstall fra USA – nonfarm payrolls – som han mener kan få stor betydning for om den amerikanske sentralbanken (Fed) setter opp renten i desember.  "Denne uken er det bare å legge vekk adventskalenderen: Investorer og tradere bør ha full oppmerksomhet på det som skjer i markedet. I Europa er det store forventninger til torsdagens møte. Mange venter for eksempel at innskuddsrenten i sentralbanken vil bli satt ytterligere ned fra dagens nivå på minus 0,2 prosent.  De vil ha pengene ut i arbeid. I USA heller det mot en renteøkning i desember, men svake makrotall vil gjøre en slik avgjørelse svært vanskelig".På toppen av det hele arrangeres et nytt OPEC-møte på fredag som ifølge Sommerfelt naturligvis vil ha stor innflytelse på oljeprisen. Et pluss for aksjerInvestorene har ifølge CMC Markets-toppen fryktet optimistiske toner fra sentralbanken i USA. Det kan bety høyere renter og en sterkere dollar, som igjen byr på utfordringer for amerikanske bedrifter. Historisk har imidlertid avkastningen for amerikanske aksjer vært god når Fed har vært positiv til den økonomiske utviklingen. "Vi har sett på avkastningen fra oktober til februar i den siste tiårsperioden. De årene hvor Fed har uttalt seg optimistisk, eller «haukete», på vegne av økonomien så har markedet gitt bedre avkastning enn de årene hvor stemningen har vært mer betenkt, eller «duete».  For eksempel gjorde amerikanske aksjer det godt da Fed stoppet stimulansetiltakene i 2013-14", skriver Sommerfelt."Man må ikke glemme at en renteøkning normalt henger sammen med at økonomien går godt. Dersom Fed setter opp renten, kan det faktisk bidra til å spre optimisme når det gjelder utsiktene for 2016. Dersom sentralbanken ser seg nødt til å holde igjen, er det større grunn til å være bekymret for aksjeinvestorer".200.000 jobberSommerfelt mener srbeidsmarkedstallene for november naturligvis vil bli studert nøye av Fed-medlemmene før renten eventuelt settes opp."Det er ventet at det ble skapt 200.000 jobber i USA i november (utenfor jordbruket), etter 271.000 nye jobber i oktober. Arbeidsledigheten er ventet å forbli uendret på 5,0 prosent"."Desember har alltid vært en sterk måned i aksjemarkedet. Slik er det fortsatt. De siste ti årene har S&P 500 i gjennomsnitt steget 1,3 prosent i desember. Nyhetene i den kommende uken vil gi en god pekepinn på om det er klart for et nytt julerally", påpeker Sommerfelt.

Nyheter
Børs