Nedtelling til tyngre skyts

Økonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mente referatet fra Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag bekreftet det sentralbanksjefen har uttrykt gjennom taler den siste tiden.

Utenfor hovedkvarteret til Den europeiske sentralbanken (ECB) i Frankfurt - Foto: AP
Børs

ESB viste torsdag til at den løpende utviklingen har bekreftet den pågående bedringen i eurosonens økonomi og at svakere vekst globalt stort sett har blitt motsvart av bedre innenlandsk etterspørsel.  Samtidig påpekte de at risikoen i hovedsak var på nedsiden og hadde økt. - Særlig merket komiteen seg at tegnene til en oppgang i den underliggende inflasjonen var svekket. Fortatt hadde medlemmene til gode å se bekreftelser på en vedvarende oppgang i inflasjonen, sier økonom Kyrre Aamdal i DNB Markets' morgenrapport fredag.  Aamdal forklarer at dette dels tilskrives at euroen hadde styrket seg noe, samt at oljeprisene hadde falt.- Referatet indikerer ganske klart at komiteen kan komme til å konkludere med at mer pengepolitisk skyts trengs. Komiteen mente at tidligere kommunikasjon allerede åpner for at obligasjonsprogrammet kan forlenges utover 2016, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets' morgenrapport. Euroen ned etter referatetI løpet av natten har euroen svekket seg 0,36 prosent mot dollar, til 1,0695 fra en sluttkurs torsdag på 1,0734. Hittil i år har euroen depresiert 11,41 prosent mot dollar. Euro faller også 0,32 prosent til 0,69978 mot det britiske pundet, fra sluttkurs torsdag på 0,70200. Hittil i år har euroen svekket seg 9,68 prosent mot britiske pund. Sveitiskse franc styrker seg 0,14 prosent mot euro, til 0,9212, fra en sluttkurs på 0,9199. Hittil i år er sveitserfrancen opp 10,61 prosent mot euroen.

Nyheter
Næringsliv