Olje-opptur trekker børsen

Oslo Børs stiger med tunge oljeaksjer og økt oljepris onsdag.

Børs

Terrorfrykt grep børsene i New York tirsdag kveld. Onsdag morgen og formiddag har det vært mye fokus på en antiterroraksjon nord for Paris , og det meldes om to drepte. Politiet pågrep samtidig syv personer, og kilder forteller at gruppen planla et angrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.Oslo Børs åpnet ned onsdag morgen, men har siden snudd opp. Ved lunsjtider står hovedindeksen i 624,37, opp 0,37 prosent.Det er hittil omsatt aksjer for om lag en milliard kroner.Ellers i Europa er det mye rødt. Den franske CAC40-indeksen faller 0,88 prosent, mens DAX i Frankfurt er ned 0,61 prosent. FTSE 100 i London faller 0,38 prosent.OljeprisenBrent-oljen (spot) stiger mandag 1,16 prosent til 44,46 dollar fatet, mens WTI-spot er opp 1,65 prosent til 41,34 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 43,66 dollar fatet ved børsslutt tirsdag.Statistikk fra American Petroleum Institute (API) viste tirsdag kveld at råoljelagrene falt med 0,5 millioner fat i forrige uke.Onsdag ettermiddag offentliggjøres tilsvarende tall fra USAs energiinformasjonskontor (EIA), og det er ifølge Bloomberg News og TDN Finans ventet en lagerbygging på to millioner fat.Statoil stiger 1,51 prosent til 134,80 kroner. DNO er opp 2,14 prosent til 8,58 kroner.Milliardtap Kjell Inge Røkkes Aker tapte nesten 2,5 milliarder kroner i 3. kvartal. I samme periode i fjor endte nettoresultatet på 204 millioner kroner.Nettoverdiene (NAV - net asset value) i Aker ASA og holdingselskaper (Aker) falt ifølge rapporten 10,0 prosent til 18,9 milliarder kroner i 3. kvartal, sammenlignet med tall for 2. kvartal etter fordeling av utbytte.Nyheten sender aksjen ned 0,29 prosent til 171,50 kroner.Kvitter seg med aksjer Scatec AS og Itochu Corp. har hver kvittet seg med 8 millioner aksjer i Scatec Solar, tilsvarende totalt 16 millioner aksjer, til en kurs på 42,00 kroner.Det meldes også at Johan H. Andresens Ferd nå har kjøpt seg inn i selskapet med 4.761.900 aksjer, tilsvarende en eierandel på 5,08 prosent.Scatec Solar faller 5,99 prosent til 42,40 kroner. Det er omsatt Scatec Solar-aksjer for 710 millioner kroner, noe som gjør den til dagens hittil mest omsatte.Gode nyheter En oversiktsstudie fra Universitetet i Maastrichs, viser at K-vitamin er viktig for å forhindre blodåreforkalkning og at den nye generasjon av blodfortynnende legemidler er tryggere enn forgjengerneDet er gode nyheter for NattoPharma, som er leverandør av MenaQ7® vitamin K2.Aksjen stiger 4,38 prosent til 9,78 kroner.Ga topplinjen et løft Aqua Bio Technology økte inntektene betydelig i 3. kvartal.Selskapet meldte også om et resultat før og etter skatt på 2,90 millioner kroner i 3. kvartal 2015, mot 2,19 millioner kroner i samme periode året før.Aksjen er flat på 17,80 kroner, etter å ha steget nærmere tre prosent i åpningen.Prosafe-kjøp I går ettermiddag kom meldingen om at en finansiell investor hadde hyret Arctic Securities for å utrede muligheten for kjøp av opptil 23.597.306 aksjer i Prosafe.Dette tilsvarer 10 prosent av utestående aksjer i selskapet.I en børsmelding onsdag morgen kan vi lese at North Sea Strategic Investments AS, et selskap forvaltet av HitecVision, vil kjøpe 20.710.337 aksjer i Prosafe til kurs 25 kroner.Dette tilsvarer 8,8 prosent av utestående aksjer.Over en halv milliardHitecVision-selskapet blar dermed opp 517,8 millioner kroner for posten.PRS er opp 0,81 prosent til 24,90 kroner onsdag.

Nyheter
Børs