Oljeaksjer rett opp på en grønn Oslo Børs

Sterkere oljepris sendte flere tungvektere kraftig opp onsdag.

Børs

Terrorfrykt grep børsene i New York tirsdag kveld, mens det onsdag har vært mye fokus på en antiterroraksjon nord for Paris. Politiet drepte to og pågrep samtidig syv personer, og kilder forteller at gruppen planla et angrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.Ellers har markedene internasjonalt ventet spent på kveldens nyheter fra Federal Reserve.Klokken 20.00 norsk tid publiseres referatet fra siste rentemøte i den amerikanske sentralbanken.- Referatet kan gi ytterligere informasjon om den interne diskusjonen i Fed og om den trakk i mer dueaktig eller haukeaktig retning. Vanligvis gir referatet fra Fed nyttig tilleggsinformasjon og bidrar ofte til markedsreaksjoner, men denne gangen skal det nok noe til, skriver Handelsbanken i dagens morgenrapport.Et flertall av analytikerne venter en renteheving i desember.Hovedindeksen endte til slutt på 627,12, opp 0,81 prosent.Det ble omsatt aksjer for om lag 3,17 milliard kroner.Ellers i Europa er det mye rødt. Den franske CAC40-indeksen faller 0,82 prosent, mens DAX i Frankfurt er ned 0,33 prosent. FTSE 100 i London faller 0,03 prosent.OljeprisenBrent-oljen (spot) stiger ved børsens stengetid med 0,46 prosent til 44,15 dollar fatet, mens WTI-spot er opp 1,28 prosent til 41,19 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 43,66 dollar fatet ved børsslutt tirsdag.Statistikk fra American Petroleum Institute (API) viste tirsdag kveld at råoljelagrene falt med 0,5 millioner fat i forrige uke.Onsdag ettermiddag offentliggjøres tilsvarende tall fra USAs energiinformasjonskontor (EIA), og det er ifølge Bloomberg News og TDN Finans ventet en lagerbygging på to millioner fat.Statoil steg i dag 3,01 prosent til 136,80 kroner. DNO endte opp 4,23 prosent til 8,76 kroner.Seadrill var ellers opp 2,87 prosent til 55,55 kroner, Subsea 7 steg 3,50 prosent til 71 kroner, mens TGS-Nopec la på seg 3,30 prosent til 169 kroner. PGS endte dagen opp 4,23 prosent til 40,65 kroner.Milliardtap Kjell Inge Røkkes Aker tapte nesten 2,5 milliarder kroner i 3. kvartal. I samme periode i fjor endte nettoresultatet på 204 millioner kroner.Nettoverdiene (NAV - net asset value) i Aker ASA og holdingselskaper (Aker) falt ifølge rapporten 10,0 prosent til 18,9 milliarder kroner i 3. kvartal, sammenlignet med tall for 2. kvartal etter fordeling av utbytte.Aksjen steg i dag 1,16 prosent til 174 kroner.Kvitter seg med aksjer Scatec AS og Itochu Corp. har hver kvittet seg med 8 millioner aksjer i Scatec Solar, tilsvarende totalt 16 millioner aksjer, til en kurs på 42,00 kroner.Det meldes også at Johan H. Andresens Ferd nå har kjøpt seg inn i selskapet med 4.761.900 aksjer, tilsvarende en eierandel på 5,08 prosent.Scatec Solar falt 5,99 prosent til 42,40 kroner. Det ble omsatt Scatec Solar-aksjer for 723 millioner kroner, noe som gjør den til dagens mest omsatte.Gode nyheter En oversiktsstudie fra Universitetet i Maastrichs, viser at K-vitamin er viktig for å forhindre blodåreforkalkning og at den nye generasjon av blodfortynnende legemidler er tryggere enn forgjengerneDet er gode nyheter for NattoPharma, som er leverandør av MenaQ7® vitamin K2.Aksjen steg 1,07 prosent til 9,47 kroner.Ga topplinjen et løft Aqua Bio Technology økte inntektene betydelig i 3. kvartal.Selskapet meldte også om et resultat før og etter skatt på 2,90 millioner kroner i 3. kvartal 2015, mot 2,19 millioner kroner i samme periode året før.Aksjen falt 2,81 prosent til 17,30 kroner, etter å ha steget nærmere tre prosent i åpningen.Prosafe-kjøp I går ettermiddag kom meldingen om at en finansiell investor hadde hyret Arctic Securities for å utrede muligheten for kjøp av opptil 23.597.306 aksjer i Prosafe.Det tilsvarer 10 prosent av utestående aksjer i selskapet.I en børsmelding onsdag morgen kan vi lese at North Sea Strategic Investments AS, et selskap forvaltet av HitecVision, vil kjøpe 20.710.337 aksjer i Prosafe til kurs 25 kroner.HitecVision-selskapet blar dermed opp 517,8 millioner kroner for posten.Dette tilsvarer 8,8 prosent av utestående aksjer.Aksjen steg til slutt 0,81 prosent til 24,90 kroner.

Nyheter
Børs