Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs fredag.

Roger Berntsen. Foto: Finansavisen
Børs

Rødfargen preger de fleste Asia-børsene fredag. I Tokyo stengte Nikkei ned 1,9 prosent til 18.986.80, mens den bredere Topix-indeksen falt 1,76 prosent til 1.537,10.Sentralbanken i Japan tok markedet på sengen med å utvide gjennomsnittlig forfall på sin statsobligasjonsbeholdning til 7-12 år. Samtidig gjorde banken ingen endringer i det omfattende oppkjøpsprogrammet med en ramme på 80.000 milliarder yen på årsbasis.- Dette er en lettelse. Markedene forventet ingen triks i dag, så dette var en overraskelse, sier analysesjef for utenlandske aksjer i Tokyo-baserte Nomura Securities, Yunosuke Ikeda, til Bloomberg.Ellers i Asia- og Stillehavsregionen var Shanghai Composite-indeksen omtrent uendret, mens large cap-indeksen CSI 300 legger på seg 0,4 prosent. Hang Seng i Hong Kong er også nokså flat.Les hele Asia-kommentaren her.Netfonds venter at Oslo Børs åpner ned 0,42 fredag.- Svake råvarepriser preget aksjene på Wall Street negativt torsdag kveld. Dette vil med stor sannsynlighet gi nedgang på de europeiske børsene i dag, i alle fall i åpningsminuttene. De asiatiske børsene endte for øvrig også ned fredag. Utvalgte hendelser i dag; Makro: US PMI Service. Oljeprisen Fredag morgen omsettes Brent-oljen for 37,22 dollar fatet, opp 0,43 prosent, mens WTI-oljen faller 0,22 prosent til 36,19 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 37,51 dollar ved børsslutt torsdag.USA Etter rallyet i kjølvannet av USAs første renteøkning på ni år, kom de amerikanske børsene ned igjen på jorden torsdag. Dow Jones falt 1,43 prosent (253,25 poeng) til 17.495,84, Nasdaq 1,35 prosent til 5.002,55, mens S&P 500-indeksen gikk tilbake 1,50 prosent til 2.041,89.Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen leverte altså varene onsdag, men investorene er usikre på den amerikanske økonomien, til tross for renteøkningen.- Det vi så i går tror jeg var et lettelsesrally. I dag tror jeg markedet ser lenger enn som så. Oljen fortsetter fallet. Energiaksjer faller, og drar markedet med seg, sier investeringsdirektør David Schiegoleit hos U.S Bank Private Client Reserve til CNBC.Les hele USA-kommentaren her.Oslo Børs Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 600,85 torsdag, ned 0,49 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.867 millioner kroner.Seadrill utmerket seg igjen negativt med et fall på 7,1 prosent til 34,18 kroner. Finansavisen skriver torsdag at norsk oljeservicesektor sitter med hele 68 milliarder kroner i råtne lån, hvorav Seadrill står for 23 milliarder kroner. På den positive siden steg RCCL 1,9 prosent til 839 kroner på dagens nest høyeste volum, og hentet nok støtte fra både lave oljepriser og Federal Reserves oppfatning av utsiktene i USA.Les hele USA-kommentaren her.Dette skjer i dag:Makro, Norge (SSB)Utslipp til luft av miljøgifter og svevestøv, 1990-2014Utslipp av forsurende gasser og ozonforløpere, 1990-2014, endelige tallUtenrikshandel med tjenester, 3. kvartal 2015Utslipp av klimagasser, 1990-2014, endelige tallPrisindeks for nye eneboliger, 3. kvartal 2015Omsetning i varehandel, 4. termin 2015Alle tall slippes som vanlig klokken 10:00. Samtidig slipper NAV ledighetstall for desember.I tillegg blir låneintervall for 1. kvartal 2016 offentliggjort.Makro, utenlandsJapan: RentebeslutningKina: MNI-indikator, desemberØMU (10:00): Driftsbalanse, oktoberUSA (15:45): PMI-tjenester foreløpig, desemberKilder: SSB, NAV, TDN Finans

Nyheter
Børs