Eksperter spår opptur tross lav oljepris

Selv om norsk økonomi går en mørkere fremtid i møte, mener ekspertene det ser lyst ut på Børsen neste år.

Børs

(Finansavisen): Mørket har senket seg over oljeriket. Næringen tynges av en oljepris på under 40 dollar og leverandørindustrien sliter. Milliardverdier er forduftet, nærmere 30.000 arbeidsplasser er borte, og i Statoil får de ansatte tilbud om sluttpakke til jul.Inne på Restaurant Festningen er det lyst og varmt og lite som tyder på at en oljesmurt økonomi er i ferd med å miste festet. Det er julebordsesong, smilende ansikter, klirrende glass og en lav rente som tar regningen.Swedbank-strateg Peter Hermanrud og investor Kristian Falnes har inntatt øverste etasje, med utsikt over Aker Brygge.LES OGSÅ: Tror oljeprisen har bunnet ut: - Energiaksjer er attraktive– Det har ikke akkurat vært noen børsfest i år, men det har ikke vært helt krise heller, oppsummerer Hermanrud.Noen minutter senere får de selskap av Gaute Eie, meglersjef i ABG Sundal Collier, som kommer direkte fra et riggseminar. Pernille Christensen, investeringsdirektør i Carnegie Kapitalforvaltning, og Alexander Munch Thore, nyutnevnt forvalter for Wilhelmsen-familien, følger etter.– Det er jo helt sprøtt at Oslo Børs ikke faller når oljeprisen står i 37 dollar, konstaterer Eie.I sommer så alt lysere ut, med en oljepris på 60-tallet og en hovedindeks langt over 600.– Hvis vi spoler tilbake til det vi sa for 12 måneder siden, så har veldig mye slått til. Vi fryktet lavere vekst i Kina og regnet med en svakere krone, men vi var altfor optimistiske til oljeprisen i andre halvår. I stedet ble det som normalt, og avkastning kom i første halvår, sier Falnes.LES OGSÅ: Hermanrud: Nyttårsrakettene har gått forferdelig braHermanrud er svært entusiastisk over å ha oppdaget et handelsmønster som følger solen.– Nå har jeg begynt å forstå hva som skjer, og det er veldig morsomt! Folk flest blir mye mer optimistiske til fremtiden jo lysere det er, se bare på utviklingen i forbrukertilliten, boligprisene og aksjemarkedet.– Men hva gjør vi egentlig her da, Peter? sier Christensen.– Det skal arbitreres bort. Når et mønster oppstår, skal man handle mot det til det blir borte, svarer han.– Det er jo sånt med korrelasjoner, at de funker til de ikke funker lenger. Du hadde jo Brann og Oslo Børs også, hvor opprykk for Brann ville si at Oslo Børs var opp 60 prosent, sier Falnes.– Hahaha! Det blir til neste år, når vi vinner, sier Hermanrud.Blant de mest attraktiveEkspertpanelet i Finansavisen ser gjennomgående lyst på det norske markedet neste år.EIE: For meg er Norge blant de mest attraktive markedene neste år, og det kan stige 15 prosent. Oslo Børs er lavere priset enn på veldig lenge, med mange store selskaper som er ekstremt billige. Se bare på DNB, Telenor og Yara. Statoil er høyt priset, men hvis oljeprisen stiger, tror jeg ikke akkurat at kursen faller.FALNES: Skal ikke Statoil kutte utbytte neste år uansett?LES OGSÅ: Tror Statoil må låne for å betale utbytteCHRISTENSEN: Nei, ikke hvis oljeprisen stiger i andre halvår.FALNES: Så de gir blaffen i kredittratingen sin da?HERMANRUD: Som aksjonær i Statoil, mener jeg det er riktig å tviholde på utbytte. De må bruke denne krisen til å få ting gjort. Det er fortsatt noen som jobber 17 uker i året og tjener mye mer enn andre, så de har mye å gjøre på kostnadssiden. Det at selskapet tilbyr gode sluttpakker til alle ansatte viser at kriseforståelsen ikke er der ennå.CHRISTENSEN: Jeg tror også neste år kan bli veldig bra på Oslo Børs. Grunnen er at vi vil begynne å se på 2017, og da kan norske aksjer fort ha en inntjeningsvekst på 10 til 12 prosent. Men vi må huske på at også at den lave oljeprisen er utrolig sterkt stimulerende.HERMANRUD: Det kan være greit at vi går inn i året med lave forventninger. LES OGSÅ: Olje- og makroglede sendte Wall Street oppNB! Peter Hermanrud var gjest i HegnarTVs siste TV-sending før jul. Se hele intervjuet her.