Finansekspert: - Har vært en katastrofe

Eksperter advarer Oljefondet mot å investere i vindparker og andre grønne infrastrukturprosjekter.

Børs

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad er interessert i å bruke litt av oljeformuen til å investere i vind- og solparker. Finansekspertene Stijn Van Nieuwerburgh ved New York University og Richard Stanton ved University of California, Berkeley, mener ikke det nødvendigvis er så lurt, skriver Dagens Næringsliv.- Den historiske avkastningen på infrastruktur innen ren energi har vært en katastrofe de siste syv årene. Jeg kjenner ikke til noen annen sektor som har gjort det verre enn fornybar energi, sier Van Nieuwerburgh til avisen.- Vi snakker om en negativ årlig avkastning på syv prosent sammenlignet med annen infrastruktur som har en meravkastning på syv prosent årlig. Det er et faktum som er vanskelig å ignorere, påpeker han.De mener at det også er en stor risiko for at teknologien utvikler seg slik at Oljefondets tidligere investeringer blir utdaterte.- Det kan komme bedre solcellepaneler på markedet, og plutselig er alle de tidligere investeringene verdiløse. Det er også knyttet stor politisk risiko til denne typen investeringer. Tyske myndigheter kan eksempelvis bestemme seg for å ikke lenger subsidier solcellepaneler, sier Van Nieuwerburgh til DN.