Fire ansatte kan dele supergevinst i Spetalen-selskap

De sto plutselig uten jobb, men bestemte seg for å satse alt på å redde selskapet. Nå har de fire blitt rike - på papiret.

bil hydrogen brenselcelle tankestasjon hydrogenbil Foto: Andreas Scheel
Børs

(Finansavisen): Da NEL Hydrogen på Notodden gikk konkurs, tok fire av de ansatte over. To år senere er de gode for nesten en kvart milliard, skriver Finansavisen.Selskapet er en av årets eventyrhistorier på Oslo Børs, og de fleste har fått med seg at primus motor Øystein Stray Spetalen og hans investorvenner har satset mye penger, og også fått med seg en pen kursstigning.Les også: Spetalens gutteklubb håvet inn 50 mill. på Reitan-dealMindre oppmerksomhet er blitt viet til NELs nest største aksjonær, Elmo Holding, som eies av Ole Arnt Lindgren, Erik Evju, Magne Myrehaug og Lars Markus Solheim, som sommeren  2013 mistet de jobbene sine da NEL Hydrogen ble slått konkurs.Firkløveret så imidlertid store muligheter, og klarte å overtale bostyreren til å selge dem innmaten, i direkte konkurranse med den tidligere ledelsen. I dag er aksjene deres verdt 228 millioner kroner. - Vi er bare i startfasen, og har stor tro på utviklingen i dette markedet, sier Solheim til avisen.StorsatsingSolheim er i dag adm. direktør for NEL Hydrogen, som er et heleid datterselskap av børsnoterte NEL. Lindgren er direktør for produksjon, Myrehaug jobber som mekanisk ingeniør mens Evju er pensjonert.- Vi vil helst si så lite som mulig om prosessen forut for og etter konkursen, først og fremst fordi vi ikke ønsker oppmerksomhet rundt dette nå, sier Solheim til Finansavisen.Det siste året har selskapet gjort flere oppkjøp og gjennomført fem emisjoner med et totalproveny på 356 millioner. Elmo Holding har ikke vært med hver gang, men har likevel økt innsatsen betydelig, og eier nå 9,5 prosent. Etter oppkjøpet av danske H2 Logic er NEL i ferd med å gjennomføre en storsatsing på hydrogenfyllestasjoner for biler over hele Europa.- Dette kan bli verdt 50 milliarder kroner, 100 milliarder kroner, uendelig. Hvis hydrogen tar over i transportbransjen, da er det ikke noen grenser for hvor stort dette kan bli, sa Spetalen til Finansavisen etter oppkjøpet i sommer.

Nyheter
Børs