Ny Seadrill-smell på børsen

Men vinnerne er i flertall på Oslo Børs torsdag.

Børs

Oslo Børs er ned fra nivåene ved åpning, men holder seg inne i positivt terreng etter at USA i går hevet renten for første gang på ni år . Børsene i både USA og Asia reagerte med bred oppgang.Hovedindeksen står i skrivende stund i 605,40, opp 0,26 prosent i dagens handel.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.987 millioner kroner.Sterkere dollar Den pengepolitiske komiteen i Federal Reserve (FOMC) besluttet onsdag kveld å heve styringsrenten i USA fra 0-0,25 til 0,25-0,5 prosent.Beslutningen var som ventet.Dollaren styrket seg umiddelbart etter rentebeskjeden, og hoppet til 8,86 mot kroner. Men etter Norges Banks beslutning om ikke å røre renten på sitt møte, har kronen kommet på offensiven, og USDNOK står nå i 8,72.Les også:Fryktet dobbelt valutasjokk - kronen styrker seg kraftigSentralbanksjef Yellen i USA gjorde det klart at renteøkningen var begynnelsen på en syklus med strammere pengepolitikk.- Prosessen vil trolig gå gradvis fremover, sa Yellen ifølge Reuters, og hintet om at ytterligere kutt kan la vente på seg.Mot euro har dollaren styrket seg 0,4 prosent i dagens handel, slik at EURUSD står i 1,0847.Lave oljepriser Brent februar-olje stiger torsdag 0,6 prosent til 37,66 dollar fatet, mot rundt 38 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går.WTI-oljen faller 0,2 prosent til 35,48 dollar fatet.- Prisbevegelsene vil trolig holde seg voldsomme, men oddsen taler for et fall. Hold fast ved trenden. Rådet er ikke at den blir «long», sier teknisk analytiker Robin Bieber i PVM Oil Associates til Reuters.Oljeprisene ligger uansett nær sine laveste nivåer siden februar 2009, takket være sterkere dollar og uventet lagerbygging i USA.- Voksende oljelagre er et sterkt negativt element på denne tiden av året, hvor de ventes å falle som følge av høy etterspørsel etter oljeprodukter, sier råvareanalytiker Hong Sung Ki i Seoul-baserte Samsung Futures til Bloomberg.På Oslo Børs faller Statoil 1,1 prosent til 125,70 kroner.DNO trekker ned 2,1 prosent til 6,12 kroner, mens Det norske er ned 1,2 prosent til 52,30 kroner.Oljeservice sliterUtslagene er generelt beskjedne blant de mest omsatt aksjene.Seadrill utmerker seg negativt med et fall på 4,5 prosent til 35,12 kroner. Finansavisen skriver torsdag at norsk oljeservicesektor sitter med hele 68 milliarder kroner i råtne lån, hvorav Seadrill står for 23 milliarder kroner.Aksjen nådde tidligere denne uken all-time low på 32,71 kroner.Oljeservice sliter generelt, og Subsea 7 er ned 1,9 prosent til 63,60 kroner.Seismikkduoen TGS og PGS går tilbake hhv. 3,2 prosent til 150,80 kroner og 1,9 prosent til 36,26 kroner.På den positive siden stiger REC Silicon 5,1 prosent til 1,94 kroner.Reuters påpeker at aksjen stiger for fjerde dag på rad etter klimamøtet i Paris, som mange håper skal gi et taktomslag for grønn energi.RCCL avanserer 1,8 prosent til 838,50 kroner, og henter støtte fra både lav oljepris og Federal Reserves oppfatning av utsiktene i USA.Schibsted B er opp 2,6 prosent til 280 kroner, mens Salmar, Bakkafrost, Storebrand og Schibsted A stiger 1-2 prosent.Telenor, DNB, Marine Harvest og Hydro klatrer 0,5-1,1 prosent.Sunnmøringer til toppsRelativt sett topper Fosnavåg-baserte Havyard, som fyker opp 26,8 prosent til 7,10 kroner uten meldinger fra selskapet.Serodus følger nærmest på pluss 16,3 prosent til 2,79 kroner.Fredriksen-duoen Archer og Golden Ocean stiger også tosifret, hhv. 14,0 prosent til 5,53 kroner og 12,1 prosent til 9,63 kroner.I andre enden finner vi Vistin Pharma, som er ned 10,0 prosent til 20,70 kroner.Itera følger nærmest på minus 9,6 prosent til 3,12 kroner, mens tynt omsatte Wilson faller 8,3 prosent til 7,15 kroner.Til slutt merker vi oss at Fred. Olsen Energy står i minus 4,6 prosent til 34,84 kroner.

Nyheter
Børs