Oljeaksjene fikk en ny omgang med juling - Fredriksen-aksje til topps

Taperne var i flertall på Oslo Børs torsdag. Olje og oljeservice fortsetter å slite.

West Orion, UDW-rigg. Ultradypvannsrigg. Rigg, offshore, oljeservice. Eies av Seadrill.
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 600,85 torsdag, ned 0,49 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.867 millioner kroner.Etter en sprek åpning i kjølvannet av at USA i går hevet renten for første gang på ni år, mistet indeksen gradvis høyde gjennom dagen, helt til den altså endte opp i negativt terreng.Hovedindeksen er ned 2,0 prosent den siste måneden, men opp 4,3 prosent hittil i år.Sterkere dollar Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, besluttet altså i går kveld å heve styringsrenten i USA fra 0-0,25 til 0,25-0,5 prosent.Beslutningen var som ventet.Dollaren styrket seg umiddelbart etter rentebeskjeden, og hoppet til 8,86 mot kroner. Men etter Norges Banks beslutning om ikke å røre renten på sitt møte, har kronen kommet på offensiven, og USDNOK står nå i 8,75.Les også:Fryktet dobbelt valutasjokk - kronen styrker seg kraftig Sentralbanksjef Yellen i USA gjorde det klart at renteøkningen var begynnelsen på en syklus med strammere pengepolitikk.- Prosessen vil trolig gå gradvis fremover, sa Yellen ifølge Reuters, og hintet om at ytterligere kutt kan la vente på seg.Mot euro har dollaren styrket seg 0,4 prosent i dagens handel, slik at EURUSD står i 1,0847.Toneangivende Europa-børser er på offensiven.Britiske FTSE 100 steg 0,7 prosent, tyske DAX 2,6 prosent, mens franske CAC 40 trakk opp 1,1 prosent.Etter et oppsving i åpningen , peker pilene nå nedover i New York. Dow Jones faller 0,8 prosent, Nasdaq 0,7 prosent, mens S&P 500 går tilbake nesten én prosent.Dagens jobbtall fra USA overrasket litt positivt , mens den viktige Philly Fed-indeksen skuffet kapitalt.Lave oljepriser Brent februar-olje stiger torsdag ettermiddag 0,3 prosent til 37,51 dollar fatet, etter at frontkontrakten ble handlet rundt 38 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går.WTI-oljen faller 1,2 prosent til 35,10 dollar fatet.- Prisbevegelsene vil trolig holde seg voldsomme, men oddsen taler for et fall. Hold fast ved trenden. Rådet er ikke at den blir «long», sier teknisk analytiker Robin Bieber i PVM Oil Associates til Reuters.Oljeprisene ligger uansett nær sine laveste nivåer siden februar 2009, takket være sterkere dollar og uventet lagerbygging i USA .Råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank sier i et intervju med Hegnar.no at 1. kvartal neste år blir en utfordrende periode for oljeprisen.- Vi tror 1. kvartal blir det mest utfordrende neste år. Returen av iransk olje, sesongmessig lagerbygging i USA og et mulig løft av det amerikanske eksportforbudet kan gi økt usikkerhet - spesielt for lettoljen, sier Hansen.CMC-analytiker Jasper Lawler er overfor Reuters inne på noe av den samme problematikken.- OPEC-landene kutter prisen for å få markedsandeler, og vil gjøre det i enda større grad dersom amerikansk olje kommer på det internasjonale markedet, sier han.DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus påpekte i HegnarTV-studio i dag også at 1. kvartal kan bli vanskelig for oljeprisen. Han trakk i tillegg frem vedlikehold av raffinerier i mars/april neste år.Sendingen kan du etterhvert se i opptak her.På Oslo Børs falt Statoil 3,5 prosent til 122,50 kroner.DNO trakk ned 4,7 prosent til 5,95 kroner, mens Det norske endte ned 3,4 prosent til 51,10 kroner.Oljeservice sliter Ellers blant de mest omsatt aksjene merker vi oss at oljeservice sliter.Seadrill utmerket seg igjen negativt med et fall på 7,1 prosent til 34,18 kroner. Finansavisen skriver torsdag at norsk oljeservicesektor sitter med hele 68 milliarder kroner i råtne lån, hvorav Seadrill står for 23 milliarder kroner.Aksjen nådde tidligere denne uken all-time low på 32,71 kroner.I sektoren for øvrig trakk Subsea 7 ned 4,0 prosent til 62,20 kroner.Seismikkduoen TGS og PGS gikk tilbake hhv. 4,6 prosent til 148,60 kroner og 3,4 prosent til 35,71 kroner.På den positive siden steg RCCL 1,9 prosent til 839 kroner på dagens nest høyeste volum, og hentet nok støtte fra både lave oljepriser og Federal Reserves oppfatning av utsiktene i USA.Schibsted-aksjene (A og B) steg 3,5 og 4,0 prosent til hhv. 291,60 og 284 kroner, mens lakseaksjene også gikk motstrøms.Salmar steg 1,4 prosent til 147 kroner, Marine Harvest 1,2 prosent til 116,30 kroner, mens Bakkafrost klatret 3,1 prosent til 248 kroner.Telenor-datteren Dtac er igjen involvert i budkamp i Thailand. Telenor steg 0,2 prosent 151,50 kroner.Fredriksen til topps Relativt sett toppet det John Fredriksen-kontrollerte rederiet Golden Ocean, med en oppgang på 17,6 prosent til 10,10 kroner.Serodus fulgte nærmest på pluss 14,6 prosent til 2,75 kroner.Fosnavåg-baserte Havyard føk opp 13,4 prosent til 6,35 kroner uten meldinger fra selskapet.EMGS og Intex Resources steg også tosifret, sistnevnte dagen etter fullført tegningsrettsemisjon, der Kristian Siem og Frederik Wilhelm Mohn festet grepet .I andre enden finner vi tynt omsatte Wilson, som falt 21,2 prosent til 6,15 kroner.Nærmest fulgte Rieber Shipping, som blir sittende igjen med svarteper i Dolphin-konkursen , med et fall på 16,4 prosent til 6,06 kroner.Til slutt merker vi oss at Fred. Olsen Energy, Petrolia og Seabird Exploration falt 10-11 prosent, førstnevnte til 32,77 kroner.Dette tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus om oljeprisen fremover