Oslo Børs fyker opp etter rentehopp

Trader ved børsen - Foto: Scanpix
Børs

Oslo Børs åpner opp i kjølvannet av den første rentehevingen i USA på ni år . Både i USA og Asia steg børsene bredt henholdsvis onsdag kveld og i morges.Etter 20 minutters handel står hovedindeksen i 608,00, opp 0,70 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 419 millioner kroner.Rentehopp Den pengepolitiske komiteen i Federal Reserve (FOMC) besluttet onsdag kveld å heve styringsrenten i USA fra 0-0,25 prosent til 0,25-0,5 prosent. Det er første renteheving siden 2006.Fed var også på forhånd ventet å komme med den første renteøkningen i USA på ni år.Dollaren styrket seg umiddelbart mot den norske kronen etter rentebeskjeden, og hoppet til 8,86 kroner. Ved børsåpning her hjemme torsdag står dollaren i 8,83 kroner.Klokken 10.00 i dag får vi imidlertid en ny rentebeslutning fra Norges Bank, i tillegg til ny rentebane - som forteller hva banken tror om styringsrenten fremover.Sjelden har analytikerne vært så delte i synet på hva beslutningen blir - vi ligger rundt 50/50 om det blir et rentekutt eller ikke i morgen.De fleste er enige om at renten bør senkes, men halvparten mener kuttet bør utsettes til neste rentemøte i mars.Les også: Hold deg fast: Vi kan få to valutasjokk på to dagerOljeprisenBrent-oljen faller torsdag 0,27 prosent til 37,29 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,03 prosent til 36,76 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 37,98 dollar fatet ved børsslutt onsdag.Oljeprisene ligger ifølge Bloomberg News og TDN Finans nå nær sine laveste nivåer siden februar 2009. Bakgrunnen er uventet sterk vekst i amerikanske oljelagertall, samt en sterk dollar i kjølvannet av at den amerikanske sentralbanken onsdag hevet renten for første gang på nesten ti år.Statistikk fra USAs energiinformasjonskontor onsdag kveld viste at lagrene steg med 4,8 millioner fat i løpet av forrige uke, mot en ventet økning på 1,5 millioner fat.- Voksende oljelagre er et sterkt negativt element på denne tiden av året, hvor de ventes å falle som følge av høy etterspørsel etter oljeprodukter, sier råvareanalytiker i Samsung Futures i Seoul, Hong Sung Ki, til Bloomberg News, ifølge nyhetsbyrået.Også oppgang i dollarkursen bidrar til å dempe etterspørselen etter olje og andre råvarer.- Ettersom markedet venter en ny renteheving i mars, vil oljeprisene høyst sannsynlig holde seg lave minst inntil første kvartal, sier råvareanalytiker i NH Investment & Securities i Seoul, Kang Yoo Jin.Statoil faller 0,08 prosent til 126,90 kroner.TungvekterneDet er mye oppgang blant de mest omsatt aksjene på Oslo Børs torsdag morgen.Telenor klatrer 0,40 prosent, mens DNB er opp 1,29 prosent. RCL stiger 2,98 prosent, Marine Harvest er opp 1,65 prosent, Yara klatrer 0,98 prosent og Orkla stiger 0,65 prosent.REC fyker opp hele 6,22 prosent.Unntakene er Seadrill, Subsea 7 og DNO, som faller henholdsvis 0,87, 0,77 og 0,32 prosent.Dagens hittil største vinner Havyard, som fyker opp hele 30,36 prosent til 7,30 kroner. Det har ikke kommet noen meldinger fra selskapet.Sikrer halv mrd. dollar Frontline melder torsdag morgen at de har sikret seg en pantesikret senior lånefasilitet på 500,1 millioner dollar .Lånet skal benyttes til å refinansiere fire eksisterende lån, samt nedbetaling av gjeld på ca 113 millioner dollar til Ship Finance.Frontline stiger 2,54 prosent til 26,61 kroner på Oslo Børs. Aksjen går torsdag eks utbytte på 0,05 dollar.Trekker oppkjøpstilbud Avance Gas melder at de nå trekker budet på alle aksjer i Aurora LPG Holding .Årsaken er at alle betingelsene i tilbudet ikke ble oppfylt innen fristen.Avance Gas-aksjen er opp 2,70 prosent til 114,00 kroner, Mens Aurora LPG forløpig er uendret.Kan tape mer enn ventet Det annonserte salget av Hydros valseverk i Cisterna di Latina, Italia, til Rolling Mills International har blitt sluttført.Et bokført tap på 45-55 millioner euro etter skatt vil ifølge TDN Finans bli realisert i Hydros rapporterte resultater for 4. kvartal 2015. Tidligere har Hydro opplyst at tapet ville bli rundt 40-50 millioner euro.Aksjen stiger 0,13 prosent til 30,28 kroner.Endelig avtale i Florida Borregaard har nå signert en endelig avtale med Rayonier Advanced Materials (RYAM). Avtalen omfatter ny lignin-virksomhet ved siden av RYAMs papirfabrikk på Fernandina Beach i Florida.Ifølge meldingen er en endelig avgjørelse fra styrene i begge selskaper om å fortsette prosjektet ventet i midten av 2016.Borregaard-aksjen klatrer 1,08 prosent til 46,80 kroner.Ny finansdirektør Electromagnetic Geoservices (EMGS) har utnevnt Hege A. Veiseth (38) som konstituert finansdirektør i selskapet virkning fra 1. januar 2016.Hun har jobbet for EMGS siden 2007, og fungerer i dag som selskapets økonomisjef.Aksjen er foreløpig uendret.