Tre aksjer fyker rett til værs på nyheter

Oslo Børs åpnet markert ned mandag morgen, men har siden krøpet oppover. Flere enkeltaksjer stiger kraftig etter nyheter.

Trader ved børsen - Foto: Scanpix
Børs

Oslo Børs åpner ned mandag morgen.Etter 28 minutters handel står hovedindeksen i 589,31, ned 0,14 prosent, og det er hittil omsatte aksjer for 425 millioner kroner.Oljeprisen Brent-oljen faller mandag 2,03 prosent til 36,13 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 1,08 prosent til 35,67 dollar fatet. Det er ifølge TDN Finans det laveste nivået siden august 2004.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 36,89 dollar fatet ved børsslutt onsdag.Bakgrunnen for svekkelsen er ifølge nyhetsbyrået og Bloomberg News spekulasjoner om at oljeprodusenter fra Midtøsten til USA vil fortsette å øke tilbudsoverskuddet, i en situasjon hvor produsentene fortsetter å slåss om markedsandeler.Under et møte mellom arabiske oljeeksporterende land i Kairo søndag uttalte Qatars energiminister Mohammed Sada at produsentene nå retter sin oppmerksomhet mot kostnadskutt for å forsvare seg mot prisfallet.Samtidig satte amerikanske produsenter det høyeste antall rigger tilbake i arbeid siden juli, med totalt 17 den seneste uken.- Det har ikke skjedd noen betydelig oppgang i etterspørselen etter olje, og vi har ikke sett noen nevneverdige kutt i produksjon en. Ingen ting er egentlig endret i oljemarkedet de par siste månedene, unntatt at prisene har fortsatt å falle, sier sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, Ric Spooner, til Bloomberg News.Statoil faller 1,49 prosent til 119,00 kroner. DNO er ned 1,37 prosent, mens Det norske oljeselskap faller 1,76 prosent.Norwegian Energy Company-datter Noreco Norway AS kjøper Djerv Energis letelisenser, organisasjon- og ledelsesystem. Nyheten sender aksjen opp 7,00 prosent til 21,40 kroner.North Energy har kjøpt Explora Petroleum AS for et kontantvederlag på 2,5 millioner dollar. Aksjen stiger 2,04 prosent til 1,00 kroner.Til værs African Petroleum Corporation har inngått en ny produksjonsdelingsavtale med Ophir Energy for lisens CI-513 i Elfenbenskysten.Det sender aksjen opp hele 65,00 prosent til 1,65 kroner.Den nye avtalen innebærer blant annet at Ophir vil betale African Petroleum 16,9 millioner dollar for selskapets tidligere kostnader relatert til lisensen, og at de minimale arbeidsforpliktelsene i lisensen fra den tidligere avtalen videreføres.Positive funn Også Bionor Pharma stiger kraftig på Oslo Børs mandag morgen. Aksjen klatrer 15,56 prosent til 2,08 kroner etter en melding om vellykkede resultater fra kliniske forsøk i Reduc-studiets del B.Prøveresultatene bekreftet og utvidet de positive og overbevisende funnene fra analysen som ble offentliggjort i begynnelsen av mai.Ny kontrakt Også Idex løftes markert etter å ha mottatt en kontrakt for levering av sin Cardinal-fingeravtrykksensor til en ledende smarttelefon-produsent.Aksjen stiger 25,60 prosent til 10,50 kroner.Dårlig nytt Grieg Seafood har ikke en like god dag mandag. Selskapet melder at de nå må slakte fisk på Shetland, noe som sender aksjen ned 3,55 prosent til 29,90 kroner.Selskapet melder imidlertid at de har gjort opp et obligasjonslån på 400 millioner kroner, og refinansiert dette med tilsvarende bankgjeld.På grunn av den biologiske situasjonen på Shetland har Greig Seafoods banksyndikat gitt selskapet øket fleksibilitet i forbindelse med lånebetingelsene for inneværende kvartal.Får kjøpe Alle fire eksisterende aksjonærer i det svenske rubrikknettstedet for eiendom Hemnet har nå akseptert Schibsteds tilbud om å kjøpe selskapet.Avtalen verdsetter Hemnet til 1,5 milliarder svenske kroner, noe som er likt med det budet Schibsted ga i mai 2015.Schibsted-aksjen stiger 1,02 prosent til 288,10 kroner.Spetalens forslag Nickel Mountain Group stiger mandag 5,88 prosent til 1,80 kroner. Selskapets hovedaksjonær,Øystein Stray Spetalens Strata Marine & Offshore, har nå gitt sine anbefalinger for nytt styre i forkant av selskapets ekstraordinære generalforsamling 23. desemberHan anbefaler nå at styret består av tre medlemmer. Einar Greve foreslås som styreleder, mens Gunnar Hvammen og Per Dalemo foreslås som styremedlemmer.Kontraktsdryss DOF Subsea og DOF har nå blitt tildelt IMR- og installasjonskontrakter i Asia og i Nordsjøen.Total kontraktssum er anslått til 270 millioner kroner.DOF-aksjen er opp 5,06 prosent til 4,15 kroner.Kontrakt i Sverige NRC Group-datter Svensk Järnvägsteknik AB melder mandag morgen at de er tildelt en kontrakt av svenske Trafikverket.Kontrakten har en verdi på cirka 37 millioner svenske kroner. NRC-aksjen klatrer 7,78 prosent til 48,50 kroner.