Wall Street deiset i bakken - oljesmell og reality check

Hvor sterk er den amerikanske økonomien, egentlig?

AP Photo
Børs

Etter gårsdagens rally i kjølvannet av USAs første renteøkning på ni år, kom de amerikanske børsene ned igjen på jorden torsdag.Dow Jones falt 1,43 prosent (253,25 poeng) til 17.495,84, Nasdaq 1,35 prosent til 5.002,55, mens den bredere S&P 500-indeksen gikk tilbake 1,50 prosent til 2.041,89.«Fryktindeksen» VIX (CBOE) klatret til nærmere 19.Rundt to aksjer falt for hver aksje som steg på NYSE, der 959 millioner aksjer ble omsatt for nesten 4,3 milliarder dollar.OljesmellWTI-oljen falt 1,6 prosent (57 cent) til 34,95 dollar fatet, sitt laveste nivå siden februar 2009. Brent februar-olje falt 0,9 prosent til 37,06 dollar fatet, frontkontraktens laveste notering på nesten syv år.Tungvektere i oljesektoren reagerte naturligvis ned. Chevron falt 3,1 prosent til 90,54 dollar, mens ExxonMobil trakk ned 1,5 prosent til 77,96 dollar.Les også: Tror på «Big Oil» i 2016Ni av ti delindekser i S&P 500 falt, og energi aller mest med sine 2,5 prosent. Nyttesektoren var den eneste som steg.Gullprisen falt 27,20 dollar til 1.049,60 dollar per unse, og kobberprisen pekte også nedover.Gruveduoen Newmont Mining og Freeport-McMoRan stupte hhv. 7,7 prosent til 17,61 dollar og 8,5 prosent til 6,12 dollar.Dollaren har reagert på renteøkningen med å styrke seg, og styrkelsen mot verdens største valutaer var torsdag på rundt 1,3 prosent, med EURUSD nærmere 1,081.Reality check Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen leverte altså varene i går, men investorene er usikre på den amerikanske økonomien, til tross for renteøkningen.- Det vi så i går tror jeg var et lettelsesrally. I dag tror jeg markedet ser lenger enn som så. Oljen fortsetter fallet. Energiaksjer faller, og drar markedet med seg, sier investeringsdirektør David Schiegoleit hos U.S Bank Private Client Reserve til CNBC.- Markedet er litt bekymret for hvor sterk USAs økonomi er, og hvor mye den tåler av den sterke dollaren og råvarer som faller nok en gang, forteller viseadministrerende direktør John Bredemus i Allianz Investment Management til samme kanal.Toppsjefen i The Earnings Scout, Nick Raich, mener Feds grep i går ikke bidrar til å fjerne noe makroøkonomisk usikkerhet.- De fleste makrotallene, inntektstallene vi har samlet inn blir ikke bedre. Det blir verre, sier han.På makrofronten i USA overrasket jobbtallene litt positivt , mens den viktige Philly Fed-indeksen skuffet kapitalt .Ledende indikatorer kom inn over forventning, mens underskuddet på driftsbalansen kom inn overraskende høyt, ettersom den sterke dollaren svekket eksporten mer enn ventet.Én Dow-aksje stegCaterpillar var dagens tyngste Dow-komponent, og falt 4,2 prosent til 64,90 dollar. UnitedHealth var indeksens eneste lyspunkt på pluss 0,3 prosent til 119,22 dollar.Matprodusenten General Mills skuffet på både topp- og bunnlinjen med sine kvartalstall, og ble straffet med et kursfall på 3,3 prosent til 57,23 dollar.Accenture leverte en skuffende inntjening, men høyere inntekter enn ventet. Markedets dom ble et fall på 5,3 prosent til 103,26 dollar.FedEx ble belønnet med en oppgang på 2,0 prosent til 151,84 dollar etter sine tall, mens Oracle falt 5,1 prosent til 36,93 dollar på sin kvartalsrapport. Inntjeningen var bedre enn ventet, mens topplinjen bar preg av den sterke dollaren, og kom inn på den skuffende siden.Apple har ansatt Jeff Williams som driftssjef (chief operating officer).Wiilliams har vært i selskapet siden 1998, og markedet reagerte med å sende aksjen ned 2,1 prosent til 108,98 dollar.