25.000 milliarder kroner har forduftet

Aldri før har amerikanske aksjer falt så mye de første dagene etter nyttår.

Foto: Scanpix
Børs

Det er bare å innrømme det: De fleste investorene rundt om i verden har blitt tatt med buksa nede i starten av 2016. Ifølge en analytiker i S&P Dow Jones har amerikanske aksjer aldri hatt en dårligere start på året, og totalt har rundt 25.000 milliarder kroner i aksjeverdi forduftet, skriver CNBC.Av disse kommer nesten 15.000 milliarder kroner fra fall i amerikanske aksjer, mens over 10.000 milliarder kroner kommer fra fall i andre aksjer rundt om i verden.Siden toppnoteringen 21. mai i fjor er S&P 500 ned 11 prosent.- Kjøpsmulighet Og mens markedet selv har vanskeligheter med å finne en bunn, finnes det de som mener at dagens marked er attraktivt som kjøper.Vinneren av Morningstars konkurranse av internasjonale fondsforvaltere for 2010, David Herro i Harris Associates, er blant de som tror det er på tide å plukke aksjer.- Aksjepriser har falt samtidig som de reelle verdiene i selskapene ikke har falt, sier han i et intervju til Bloomberg, og fortsetter:- Nå finnes det store muligheter til å utnytte kortsiktige tradere som av ulike grunner presser aksjer ned til priser som ikke reflekterer de reelle verdiene i selskapene.Herro begynner blant annet å se gode kjøpsmuligheter i oljerelaterte aksjer, da han mener oljeprisen handles langt under den naturlige prisen - som han mener ligger på rundt 60 til 75 dollar fatet.- Til tross for at det ser stygt ut fra et prisperspektiv, så er det faktisk veldig gode tider for langsiktige investorer som plukker aksjer basert på reell verdi og ikke aksjepriser, sier han.Onsdag skrev Hegnar at Warren Buffets Berkshire Hathaway for kun noen dager siden økte sin beholdning i et oljeselskap med to milliarder. Buffet er kjent for å finne aksjer han mener har en reell verdi høyere enn hva den aktuelle aksjeprisen representerer, for deretter selge når aksjeprisen stiger til hva han mener er mer i nærheten av den reelle verdien. 

Nyheter
Børs