- 400 energiselskaper kan gå konkurs

Lederen for verdens største fondsforvalter er tydelig på hvordan han vurderer situasjonen i sektoren.

Foto: AP

- Dette er kapitulasjon, ikke et bearmarked, sier Laurence D. Fink, styreleder i BlackRock under en presentasjon, ifølge Bloomberg, og fortsetter:- Karbonmarkedet kommer til å være lavt priset i lang tid fremover.Ifølge Fink kommer trolig så mange som 400 energiselskaper til å falle over siden de ikke vil klare å holde unna for gjeldsforpliktelsene med dagens lave prisene.Bloomberg skriver videre at uavhengige amerikanske leteselskaper er ventet å rapportere tap på hele 14 milliarder dollar i 2015 som følge av de lave prisene.Styrelederen vil imidlertid ikke ytre noen synspunkter om hvor han tror oljeprisen vil utvikle seg videre frem i tid, og han påpeker at de lave oljepriser er bra for en ting; forbrukere.- Fire milliarder personer tjener på lave priser på drivstoff og fyring, sier han.Kritisk til Europa og Kina Fink stiller seg samtidig i rekken av personer som er kritisk til utviklingen i Europa grunnet hvordan flyktningkrisen bidrar til å splitte EU-medlemmer og hvordan Storbritannia vurderer å trekke seg ut av samarbeidet.Mangemilliardær George Soros uttalte nylig at Europa er på kanten til kollaps og at flyktningkrisen kan bli for tung å bære for kontinentet.Han mener blant annet at EUs ledere utsetter å ta tak i problemet – hvilket bare vil slå tilbake på et senere tidspunkt.Samtidig mener styrelederen i BlackRock at situasjonen ser ganske grå ut i øst.Mens de rikeste i Kina forsøker å trekke kapital ut av landet, ser det ut som at den økonomiske veksten i Japan vil komme inn på lave 1-1,5 prosent med en demografi han karakteriserer som «forferdelig».