Børsen skyter fart - tungvektere rett opp

Oslo Børs seiler ikke overraskende i medvind fra start tirsdag.

Oslo Børs har som ventet åpnet opp tirsdag. Etter få minutters handel står hovedindeksen i 541,13, opp 2,40 prosent.- Veksttallene fra Kina kom inn som ventet i natt (6,8 % i Q4 og 6,9 % i 2015). Dette bidro til aksjeløft i Asia. Mange investorer fryktet svakere tall, derfor ble det oppgang på børsene i hele den asiatiske regionen. De amerikanske børsene åpner for øvrig opp igjen i dag etter å ha vært stengt i går. Råvareprisene, inkludert oljeprisen, er i tillegg opp fra i går ettermiddag. Mao. det ligger an til en god start på dagen for de europeiske investorene, skriver analysesjef Roger Berntsen i en fersk oppdatering fra Netfonds.OljeprisenEtter den seneste tidens kraftige oljeprisfall, korrigerer både Brent og WTI kraftig opp tirsdag.Ved børsens åpning stiger nordsjøolje med 2,73 prosent til 29,33 dollar, mens amerikansk lettolje legger på seg 2,57 prosent til 30,75 dollar.Brent-oljen ble til sammenlikning handlet for 28,66 dollar fatet da børsen stengte mandag.Les også: Oljegründere gleder seg over lav oljeprisStatoil og tungvektere Statoil må tenke seg om ekstra godt før det eventuelt gjenåpner Teheran-kontoret, ifølge oljekonsulenter.Direktør Bijan Khajehpour i konsulentselskapet Atieh International i Wien mener mulighetene i Iran er enorme, men advarer også mot fallgruver, skriver DN.- Jeg vil anbefale alle norske selskaper å sjekke ut muligheter i Iran, men tilfellet med Statoil er spesielt på grunn av Horton-saken og arrestasjonen av Mehdi Hashemi. Det gjør at en avgjørelse om Iran-retur ikke bare er en ren kommersiell beslutning, sier Khajehpour i et intervju med DN.Statoil stiger 3,41 prosent til 106 kroner fra start.Det er generelt sett god stemning i toppen tirsdag, og på topp 50 er det omtrent ingen røde tall å spore. Tungvektere som DNB og Telenor stiger med omtrent to prosent, mens Frontline og NEL viser vei med oppturer på hhv. 5,11 prosent og 8,87 prosent.Seadrill stiger 7,22 prosent, Yara legger på seg 2,93 prosent og Hydro stiger 3,46 prosent.DNODNO ASA skriver i en børsmelding tirsdag at det mandag 18. januar kjøpte 500.000 egne aksjer til en snittkurs på 4,3436 kroner per aksje.Handelen ble gjort som en del av selskapets tilbakekjøpsprogram som ble lansert 15. desember 2015.Etter transaksjonen sitter DNO på 7,2 millioner enge aksjer.Aksjen stiger 7,79 prosent til 4,68 kroner fra start.Hofseth BioCare I en børsmelding sluppet sent mandag kveld opplyser Hofseth BioCare ASA at selskapets finansdirektør Øystein Omvik fratrer sin stilling.«Omvik søker nye utfordringer og fratrer stillingen som Finansdirektør per 18. januar 2016», heter det i meldingen.Hofseth International AS, et deleid selskap av styreleder og primærinnsider Roger Hofseth i Hofseth BioCare ASA har dermed inngått avtale om kjøp av 322.777 aksjer i HBC eid direkte eller indirekte av Øystein Omvik.HBC er foreløpig ikke omsatt.SBX til toppsPå toppen av vinnerlisten finner vi SeaBird som legger på seg 18,33 prosent til 14,20 kroner. På plasse bak ligger EMAS Offshore, som stiger 13,85 prosent til 0,74 kroner. John Fredriksens Archer ligger på tredje plass fra start, med en opptur på 12,99 prosent til 4,61 kroner.I motsatt ende faller Induct mest, med 23,68 prosent til 29 kroner.Sendex følger på plassen bak, med et fall på 11,39 prosent til 0,70 kroner.