Børsrally i Oslo - mørbankede oljeaksjer revansjerer seg kraftig

Oljeprisen er inne i et heftig rally, og tar med seg Oslo Børs (oppdatert 09:38).

Oslo Børs åpner som ventet kraftig opp fra start fredag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 544,36, etter en oppgang på 2,6 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 739 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang i USA i går og børsrally i Asia før i dag.Oppgangen henger først og fremst sammen med et kraftig oppsving i oljeprisen siden i går ettermiddag. USA og Asia løftet seg også på at Den europeiske sentralbanken (ECB) og sentralbanksjef Mario Draghi i går antydet at pengepolitikken kan komme opp til revurdering på neste møte i mars.Toneangivende Europa-børser stiger også merkbart fredag.Britiske FTSE 100 er opp 1,8 prosent, tyske DAX 1,7 prosent, mens franske CAC 40 klatrer 2,1 prosent.Heftig oljeprisrallyDen største triggeren bak oljeprisoppgangen var at gårsdagens rally i finansmarkedene har gitt pessimistiske investorer grunn til å sikre gevinster på rekordhøye short-posisjoner. - Fundamentale forhold er fortsatt svake, og det hersker fortsatt bekymring for den økonomiske veksten og effekten den har på bensinetterspørselen, så dette er trolig mer et tegn på at ting har vært overdrevet enn noe annet, sa analytiker Gene McGillian hos Tradition Energy i Connecticut til Reuters.Kaldt vær i Europa og USA gir også støtte til oljeprisen, som fortsetter rallyet fredag. I USA er det meldt kraftig snøstorm på østkysten i helgen.Brent mars-olje stiger nye 4,0 prosent (1,16 dollar) til 30,41 dollar fatet i morgentimene, etter å ha stått i rundt 28,30 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 3,6 prosent til 30,58 dollar fatet.ANZ Bank heller imidlertid kaldt vann i blodet på optimistene.- Mer stabile globale markeder vil trolig bringe de spekulative kjøperne tilbake på råvaresiden, som har gått på store tap de siste ukene. Men disse rallyene vil trolig bli kortlivede, skriver banken ifølge Reuters i et notat.Revansje for oljeaksjerStatoil viser vei, og stiger hele 5,6 prosent til 107,20 kroner, selv om Moody's vurderer nedgradering av gjelden. DNO legger på 10,6 prosent til 4,96 kroner, Seadrill 9,5 prosent til 18,39 kroner.Analytikere varsler at sistnevnte står overfor en større restrukturering , men Seadrill-sjef Per Wullf bedyrer dog overfor DN at han ikke øyner noen dommedag.Ellers i oljeservice merker vi oss at PGS spretter opp 6,4 prosent til 24,77 kroner etter å ha fått mye juling tidligere denne uken.Men selv om oljerelaterte aksjer altså stiger kraftig i dag, må vi minne om at det fortsatt er laaangt igjen til toppen. For øvrig markerer NEL, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, seg med en oppgang på 5,0 prosent til 3,54 kroner, mens REC Silicon legger på seg 6,9 prosent til 1,37 kroner.Norwegian, Hydro, Subsea 7, Frontline og TGS er opp 3-4 prosent.Vi tar også med at Protector Forsikring smeller opp 7,8 prosent til 72,25 kroner etter varsel om tidenes beste 1. januar-forfall.Meget bred oppgang Dagens oppgang skjer mildt sagt på bred basis.Asetek er den mest omsatte aksjen som faller - volumet er så langt under 100.000 kroner. Aksjen er ned 3,7 prosent til 18,20 kroner.Mest av alle stiger Western Bulk, som trekker opp 14,6 prosent til 1,55 kroner.Nærmest ligger Oslo Axess-noterte PCI Biotech, som spretter opp 22,7 prosent til 5,40 kroner på gladmelding om kreftstudie.Det mørbankede supplyrederiet Farstad Shipping og Fred. Olsen Energy er opp hhv. 10,6 prosent til 14,60 kroner og 11,1 prosent til 28 kroner.En meget kort taperliste toppes av Oslo Axess-noterte og tynt omsatte RomReal, som faller 18,1 prosent til 1,72 kroner.Ekornes og Norwegian Property er blant andre aksjer som ser rødt.