Børsras i Gulfen

Aksjemarkedene i Saudi-Arabia, Dubai og Qatar stuper søndag. Fallende oljepris og iverksettelsen av Iran-avtalen får skylda. (Oppdatert kl. 10.05)

olje, oljefat, oljepris

Børsraset på den første handledagen i den muslimske uka skjer etter kraftige fall på globale markeder fredag, da golfbørsene var helgestengt.Aksjemarkedet i Saudi-Arabia, den største arabiske børsen, falt 6,5 prosent fra start søndag. Dagen før ble det klart at de internasjonale sanksjonene mot oljerike Iran – Saudi-Arabias erkerival – skal bort.OljesmurtGolfstatene får over 80 prosent av inntektene sine fra olje og rammes hardt av at oljeprisen fortsetter å krympe. Tirsdag ble nordsjøolje omsatt for under 30 dollar fatet, og prisen har stupt 20 prosent bare hittil i år.Det kraftige prisfallet skyldes i stor grad at det er for mye olje på markedet, og Iran har lovet å eksportere stor mengder olje så snart sanksjonene oppheves.6 prosentBørsene i Qatar og Dubai stupte rundt 6 prosent kort tid etter åpningstid søndag, før de hentet seg noe inn utover formiddagen. I Abu Dhabi stupte markedet med 4,5 prosent, mens fallet i Kuwait var på 2,3 prosent.Lørdag bekreftet Det internasjonale atomenergibyrået IAEA som ventet at Iran har innfridd sine forpliktelser i atomavtalen. Dermed fjernes internasjonale sanksjoner, og Iran kan eksportere olje til et langt større marked enn tidligere.Oljeprisen har falt med 65 prosent siden toppnoteringen på 115 dollar fatet sommeren 2014. (©NTB)