Bred opptur på Wall Street etter oljerally

Sterk oljepris og Europa-signaler trakk opp stemningen.

New York Stock Exchange in New York AP Photo/Mark Lennihan

De amerikanske markedene steg kraftig fredag, og avsluttet dermed uken i pluss for første gang på fire uker.En oljepris som steg kraftig fra bunnivåer og fornyet tro på økonomiske stimulansetiltak i Europa ga grunnlag for optimismen.- Alt handler om oljen i dag, sa Chris Gaffney i EverBank World Markets til CNBC fredag.- Vi fikk et vedvarende rally i olje, og i det minste så vi at oljefallet stoppet og at prisen steg litt igjen. Det har fått investorene til å bevege seg inn i markedet igjen. I tillegg trakk Mario Draghi frem "vi gjør alt for å støtte markedet"-kortet.Dow Jones steg fredag 1,33 prosent til 16.093,51, S&P 500 var opp 2,03 prosent til 1.906,90, mens Nasdaq la på seg 2,66 prosent til 4.591,18.WTI-oljen var fredag opp hele 9,01 prosent til 32,19 dollar fatet. Brent-olje steg samtidig 10,02 prosent til 32,18 dollar fatet.Apple-oppturBlant aksjene som steg kraftig fredag, finner vi Apple. Aksjen endte opp 5,3 prosent etter en kjøpsanbefaling fra Piper Jaffrey.I andre enden finner vi American Express, som falt 12,1 prosent etter å ha lagt frem talll. Både på topp- og bunnlinjen slo selskapet estimatene, men det varslet samtidig at den sterke dollaren tynger resultatet. I tilleg meldte Amex at det skal kutte kostaner på en milliard dollar innen utgangen av 2017.