- En «safe harbour» i en turbulent tid

Men sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets tror ikke på noen superavkastning fra sektoren.

I 2015 steg nesten alle lakseaksjene på Oslo Børs mellom 10 og 56 prosent. I går var sjømatanalytiker Alexander Aukner fra DNB Markets gjest i HegnarTV. - Er det noe mer å ta ut?- Det er et godt spørsmål, sier Aukner, og fortsetter; - For et par år tilbake befant jeg meg på byside, som forvalter. Da kjøpte jeg Marine Harvest på ca. 20 kroner, solgte på 30 kroner og var kjempefornøyd - jeg gjorde 50 prosent på et par måneder. Det kan kanskje vise seg å ikke være fullt så heldig per i dag, sier sjømatanalytikeren. Normalavkastning- De aksjene har hatt en fantastisk utvikling, ikke bare i 2015, men også 12’, 13' og 2014. Sånn sett tror jeg ikke vi får en tilsvarende 10, 20, 30 prosent oppgang videre, men mer en normal avkastning.- Men dere sier dere er bull på laksesektoren?- Ja, vi har vært positive til sektoren i lang, lang tid. Vel og merke, det var lettere for to år og ett år siden å være positiv, enn det er i dag kanskje. Som sagt, jeg tror mer på en normalavkastning enn superavkastning fra laks, sier Aukner og legger til;- Jeg vil uansett anbefale enhver portefølje å ha noe sjømat i seg. Det er en «safe harbour» for å si det på den måten, i en ganske turbulent tid. Investorene leter etter gode selskaper, de leter etter makro usensitive aksjer og der ticker sjømat veldig mange bokser. - Ikke er det fryktelig dyrt, grei direkteavkastning og det ser vi også resultatet av på aksjekursutviklingen så langt i år.- Og hva er favorittene? - Vi tror fortsett sektoren er veldig drevet av pris, så "tidevannet løfter alle båter". Men vi har valgt å dele det opp i to; Vi vil heller eie de historisk sett gode selskapene, i stedet for de mindre gode selskapene, sier Aukner. - Men avkastningen kan være høyere på de mindre gode selskapene. Grieg Seafood for eksempel har jo hatt en solid oppgang. - Ja, du kan få høyere avkastning, men du tar også vesentlig høyere risiko. Gitt hva som skjedde i 2015, de utfordringene vi så, vil vi heller eie Salmar, Bakkafrost og Marine Harvest, som historisk sett har levert bedre på kost og disiplin enn Norway Royal Salmon, Grieg Seafood og Lerøy, sier Aukner og fortsetter;- Det er på to deler; det ene er oppnådd pris. Har du kontroll på biologien din, så får du større fisk og bedre betalt. En annen ting er på kostnadssiden. Har du kontroll på biologi, så får du lavere kost. Og nå med de nye reglene fra myndighetene er det også større sannsynlighet for at du får lov til å vokse i Norge.SE HELE INTERVJUET HER!