Katastrofal start på børsåret 2016

Uken starter - nok en gang - i rødt.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt i dag 1,34 prosent før den sluttet på 528,47 poeng. Det ble omsatt aksjer for tre milliarder kroner.I løpet av den siste uken har hovedindeksen falt 6,26 prosent mens Oslo Børs er ned hele 13,40 prosent hittil i år. Store selskaper som Hydro, Telenor og DNB falt henholdsvis 1,79 prosent, 1,11 prosent og 2,85 prosent.Her kan du se mandagens sending på HegnarTVOlje/Statoil Brent-oljen falt 0,97 prosent til 28,66 dollar fatet. Natt til mandag sto Brent-prisen på det laveste i 27,67 dollar fatet . Det skjedde etter at Iran i helgen fikk fjernet sanksjoner fra omverdenen mot sin eksport av olje.Ifølge The Wall Street Journal og TDN Finans fører opphevelsen av sanksjonene mot iransk oljeeksport til bekymring for at oljeprisene vil falle ytterligere i en situasjon med stort globalt tilbudsoverskudd på olje.Analytikere sier til avisen at prisene vil kunne falle til 25 dollar per fat, eller enda lavere i løpet av de neste ukene.«Selv om dette i stor grad har vært bygget inn i prisene, vil Irans sannsynlige strategi med tilbud om rabatter for å lokke til seg kunder, kunne bidra til ytterligere prispress på kort sikt», skriver ANZ bank i et kundenotat.Investeringsbanken gir ifølge nyhetsbyrået uttrykk for en forventning om at Iran øker sin oljeeksport med 500.000 fat per dag, uten å angi tidshorisonten.Irans fulle gjeninntreden på det globale oljemarkedet vil ifølge sjefen for det statlige iranske oljeselskapet NIOC kunne ta måneder, etter at sanksjonene ble opphevet i helgen.Statoil falt 0,87 prosent til 102,50 kroner.Det norske oljeselskapDet norske oljeselskap arrangerte kapitalmarkedsdag mandag. Der ble det blant annet opplyst at selskapet planlegger syv letebrønner i 2016, hvorav én er egenoperert.Finansdirektør Alexander Krane sier at selskapet, med tanke på sine lånebetingelser, planlegger for et scenario hvor oljeprisen forblir lav.Aksjen falt 2,84 prosent til 43,41 kroner.Prosafe Prosafe meldte mandag morgen at de i forbindelse med levering av Safe Zephyrus har fått en salgskreditt på 30 millioner dollar av Jurong Shipyard.Leveringen er foreløpig planlagt til slutten av januar, mens kreditten skal tilbakebetales i en enkelt betaling innen 15. juni 2017.Aksjen sluttet på 14,15 kroner, opp 0,35 prosent.Odfjell Drilling Odfjell Drilling har sikret seg en kontrakt for den halvt nedsenkbare riggen «Deepsea Stavanger» med JX Nippon.Riggen skal bore en letebrønn vest for Shetland på den britiske kontinentalsokkelen, og den estimerte varigheten er ifølgen meldingen på mellom 60 og 75 dager. Oppstart er ventet til andre kvartal 2016.Odfjell Drilling falt 4,66 prosent til 4,50 kroner.WR EntertainmentMorgan Kane-prosjektet WR Entertainment klatret mandag hele 65,67 prosent til 4,97 kroner på Merkur.I helgen skrev Finansavisen at verdien på selskapet, som i slutten av forrige uke ble notert på nye Merkur Market, falt med 900 millioner kroner fredag, da aksjen stupte fra 15 til 3 kroner.Les også: Vill vest i aksjemarkedet – priser Morgan Kane til 1,1 milliarder kroner