Kraftig børsoppgang i Oslo, men børsfersking falt 43 prosent

Oslo Børs har lagt bak seg årets andre positive dag. Til gjengjeld ble oppgangen kraftig.

borsen

Oslo Børs åpnet som ventet opp tirsdag, i kjølvannet av kinesiske nøkkeltall.  På det meste var oppturen på inntil 3,1 prosent. Hovedindeksen endte til slutt opp 2,9 prosent til 543,68. Dermed steg børsen for andre gang så langt i 2016.Siden nyttårsrakettene ble sendt opp har børsen falt så mye som 10,9 prosent.Omsetningen var på 3,9 milliarder kroner.- Veksttallene fra Kina kom inn som ventet i natt (6,8 % i Q4 og 6,9 % i 2015). Dette bidro til aksjeløft i Asia. Mange investorer fryktet svakere tall, derfor ble det oppgang på børsene i hele den asiatiske regionen. De amerikanske børsene åpner for øvrig opp igjen i dag etter å ha vært stengt i går. Råvareprisene, inkludert oljeprisen, er i tillegg opp fra i går ettermiddag. Mao. det ligger an til en god start på dagen for de europeiske investorene, skrev analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en oppdatering før børsåpning.Brent-oljen holder seg på 20-talletEtter den seneste tidens kraftige oljeprisfall, korrigerte både Brent og WTI kraftig opp tidligere på dagen, men ved børsslutt er oppturen begrenset til 2,0 prosent for Nordsjøoljen. Siste notering er 29,13 dollar, mens intradag-høy har vært 30,24 dollar.Amerikansk lettolje stiger 0,1 prosent til 29,99 dollar. Fra lunsjtider har prisen svekket seg med nærmere en dollar.Les også: Oljegründere gleder seg over lav oljeprisStatoil og tungvektere Statoil må tenke seg om ekstra godt før det eventuelt gjenåpner Teheran-kontoret, ifølge oljekonsulenter.Direktør Bijan Khajehpour i konsulentselskapet Atieh International i Wien mener mulighetene i Iran er enorme, men advarer også mot fallgruver, skriver DN.Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Statoil og partnerne ifølge konsernsjef Eldar Sætre har besluttet å arbeide videre med en FPSO-løsning for Johan Castberg, melder TDN Finans.Endelig konseptvalg tas i løpet av året, sa Sætre under Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag.Han opplyste at selskapet har kuttet kostnadene i forbindelse med prosjektet fra nesten 100 milliarder til 50-60 milliarder.Statoil opplyste tirsdag ettermiddag at tildelingen av forhåndsdefinerte områder (TFO) for 2015 omfatter to forpliktelsesbrønner i områder som er viktige for selskapet.Statoil endte opp 2,9 prosent til 105,50 kroner.Anbefaler Det norskeDNB Markets opprettholder kjøpsanbefalingen og kursmålet på 60 kroner pr aksje etter gårsdagens kapitalmarkedsdag i Det norske oljeselskap.Aksjen klatret 1,2 prosent til 43,95 kroner, etter sterkere oppgang tidligere på dagen.DNODNO ASA skriver i en børsmelding tirsdag at det mandag 18. januar kjøpte 500.000 egne aksjer til en snittkurs på 4,3436 kroner per aksje.Etter transaksjonen sitter DNO på 7,2 millioner enge aksjer.Aksjen gikk 7,6 prosent til 4,67 kroner.Norwegian-løftNorwegian-sjef Bjørn Kjos skal være interessert i å samarbeide med andre europeiske lavprisselskaper, som Ryanair og EasyJet, for å utvide sitt kortdistanse nettverk. Norwegian steg 5,8 prosent til 275,60 kroner.Svakeste aksje ned 43 prosentInduct, som i forrige uke ble tatt opp til notering på Oslo Børs' Merkur Market stupte 43,4 prosent til 21,50 kroner, men volumet var på bare 600 aksjer. Volumene har generelt vært små siden børsnoteringen. Totalt er det omsatt aksjer for mindre enn 55.000 kroner.