Nedturen fortsetter på Oslo Børs

Både oljeprisen og Oslo Børs fortsetter å falle mandag.

Det har vært en rød ukestart på Oslo Børs. Ved lunsjtider står hovedindeksen i 530,62 poeng, ned 0,94 prosent. Det er så langt omsatt aksjer for 1,1 milliarder kroner.Store selskaper som Hydro, Telenor og DNB er ned henholdsvis 1,83 prosent, 0,59 prosent og 1,45 prosent mens Yara klatrer 0,52 prosent.Olje/Statoil Brent-oljen faller 0,69 prosent til 28,74 dollar fatet. Natt til mandag sto Brent-prisen på det laveste i 27,67 dollar fatet . Det skjedde etter at Iran i helgen fikk fjernet sanksjoner fra omverdenen mot sin eksport av olje.Ifølge The Wall Street Journal og TDN Finans fører opphevelsen av sanksjonene mot iransk oljeeksport til bekymring for at oljeprisene vil falle ytterligere i en situasjon med stort globalt tilbudsoverskudd på olje.Analytikere sier til avisen at prisene vil kunne falle til 25 dollar per fat, eller enda lavere i løpet av de neste ukene.«Selv om dette i stor grad har vært bygget inn i prisene, vil Irans sannsynlige strategi med tilbud om rabatter for å lokke til seg kunder, kunne bidra til ytterligere prispress på kort sikt», skriver ANZ bank i et kundenotat.Investeringsbanken gir ifølge nyhetsbyrået uttrykk for en forventning om at Iran øker sin oljeeksport med 500.000 fat per dag, uten å angi tidshorisonten.Irans fulle gjeninntreden på det globale oljemarkedet vil ifølge sjefen for det statlige iranske oljeselskapet NIOC kunne ta måneder, etter at sanksjonene ble opphevet i helgen.Statoil stiger 0,19 prosent til 103,60 kroner.Det norske oljeselskapDet norske oljeselskap er i gang med kapitalmarkedsdag. Der opplyses det blant annet at selskapet planlegger syv letebrønner i 2016, hvorav én er egenoperert.Finansdirektør Alexander Krane sier at selskapet planlegger for et scenario hvor oljeprisen forblir lav, det med tanke på selskapets lånebetingelser.Aksjen faller 2,13 prosent til 43,73 kroner.Prosafe Prosafe melder mandag morgen at de i forbindelse med levering av Safe Zephyrus har fått en salgskreditt på 30 millioner dollar av Jurong Shipyard.Leveringen er foreløpig planlagt til slutten av januar, mens kreditten skal tilbakebetales i en enkelt betaling innen 15. juni 2017.Aksjen er uforandret på 14,10 kroner.Odfjell Drilling Odfjell Drilling har nå sikret seg en kontrakt for den halvt nedsenkbare riggen «Deepsea Stavanger» med JX Nippon.Riggen skal bore en letebrønn vest for Shetland på den britiske kontinentalsokkelen, og den estimerte varigheten er ifølgen meldingen på mellom 60 og 75 dager. Oppstart er ventet til andre kvartal 2016.Odfjell Drilling faller 4,66 prosent til 4,50 kroner på Oslo Børs.WR EntertainmentMorgan Kane-prosjektet WR Entertainment stiger mandag hele 49 prosent til 4,47 kroner på Merkur.I helgen skrev Finansavisen at verdien på selskapet, som i slutten av forrige uke ble notert på nye Merkur Market, falt med 900 millioner kroner fredag, da aksjen stupte fra 15 til 3 kroner.Les også: Vill vest i aksjemarkedet – priser Morgan Kane til 1,1 milliarder kroner