Oljen sender Oslo Børs videre ned

Oljeprisen tynget Oslo Børs i åpningen.

Trader ved børsen - Foto: Scanpix

I kjølvannet av helgens oljeprisfall åpnet Oslo Børs kraftig ned mandag morgen. I løpet av den første knappe halvtimen snudde stemningen, men nå er Oslo Børs på nytt i rødt.Etter en drøy times handel står hovedindeksen i 532,90, ned 0,51 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 617 millioner kroner.Dagens gjest på HegnarTV med Trygve Hegnar er Alexander Auknes fra DNB Markets!Oljeprisen Brent-oljen faller mandag 1,52 prosent til 28,52 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,89 prosent til 30,12 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 29,66 dollar fatet ved børsslutt fredag.Natt til mandag sto Brent-prisen på det laveste i 27,67 dollar fatet . Det skjedde etter at Iran i helgen fikk fjernet sanksjoner fra omverdenen mot sin eksport av olje.Ifølge The Wall Street Journal og TDN Finans fører opphevelsen av sanksjonene mot iransk oljeeksport til bekymring for at oljeprisene vil falle ytterligere i en situasjon med stort globalt tilbudsoverskudd på olje.Analytikere sier til avisen at prisene vil kunne falle til 25 dollar per fat, eller enda lavere i løpet av de neste ukene.«Selv om dette i stor grad har vært bygget inn i prisene, vil Irans sannsynlige strategi med tilbud om rabatter for å lokke til seg kunder, kunne bidra til ytterligere prispress på kort sikt», skriver ANZ bank i et kundenotat.Investeringsbanken gir ifølge nyhetsbyrået uttrykk for en forventning om at Iran øker sin oljeeksport med 500.000 fat per dag, uten å angi tidshorisonten.Irans fulle gjeninntreden på det globale oljemarkedet vil ifølge sjefen for det statlige iranske oljeselskapet NIOC kunne ta måneder, etter at sanksjonene ble opphevet i helgen.Gjenstående begrensninger på Irans bankvirksomhet vil ifølge NIOC-sjefen Rokneddin Javadi kunne gi forsinkelser.- For øyeblikket ser vi nærmere på problemer innenlandske banker står overfor på dette området. Så snart de er løst, vil produksjon og eksport av olje kunne økes, sier Javadi, ifølge oljedepartementets nyhetstjeneste Shana og TDN Finans.Statoil stiger 0,87 prosent til 102,50 kroner.TungvekterneDet er blandet stemning blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs mandag morgen. Norsk Hydro faller 1,68 prosent, Telenor er ned 0,30 prosent, mens DNB faller 0,83 prosent.Idex og Norwegian faller henholdsvis 3,03 og 0,53 prosent.Marine Harvest stiger imidlertid 0,53 prosent, Yara er opp 0,67 prosent, mens Seadrill stiger 1,01 prosent.DOF er dagens hittil største taper med et fall på 10,89 prosent, mens RAK Petroleum er aksjen som hittil har steget mest med en oppgang på 23,97 prosent.30 mill. i kreditt Prosafe melder mandag morgen at de i forbindelse med levering av Safe Zephyrus har fått en salgskreditt på 30 millioner dollar av Jurong Shipyard.Leveringen er foreløpig planlagt til slutten av januar, mens kreditten skal tilbakebetales i en enkelt betaling innen 15. juni 2017.Aksjen faller 1,06 prosent til 13,95 kroner.Sikret kontrakt Odfjell Drilling har nå sikret seg en kontrakt for den halvt nedsenkbare riggen «Deepsea Stavanger» med JX Nippon.Riggen skal bore en letebrønn vest for Shetland på den britiske kontinentalsokkelen, og den estimerte varigheten er ifølgen meldingen på mellom 60 og 75 dager. Oppstart er ventet til andre kvartal 2016.Odfjell Drilling stiger 3,60 prosent til 4,55 kroner på Oslo Børs.Stiger kraftgMorgan Kane-prosjektet WR Entertainment stiger mandag 6,67 prosent til 3,20 kroner.I helgen skrev Finansavisen at verdien på selskapet, som i slutten av forrige uke ble notert på nye Merkur Market, ble svekket med 900 millioner kroner fredag, da aksjen falt fra 15 til 3 kroner.Les også: Vill vest i aksjemarkedet – priser Morgan Kane til 1,1 milliarder kroner