Oljeprisen har tatt fyr: - Rallyet vil dø ut om kort tid

Full guffe i oljeprisen sørget for elleville børsrally i Asia, spesielt i Tokyo.

olje oljeproduksjon skiferolje (AP Photo/Eric Gay, File)

Da Tokyo-børsen stengte fredag, var Nikkei-indeksen opp 5,88 prosent til 16.958,53, mens den bredere Topix-indeksen hadde steget 5,6 prosent til 1.374,19.Reuters forklarer børsrallyet med det solide oppsvinget i oljeprisen, som også løftet Wall Street i går kveld.Gårsdagens utspill fra Den europeiske sentralbanken (ECB) og sentralbanksjef Mario Draghi om at ECB kanskje vil revurdere sin pengepolitikk i mars bidro også til den gode stemningen.- Det finnes ingen grenser for hvor langt vi vil gå i bruken av instrumenter, sa Draghi til de fremmøtte på pressekonferansen i kjølvannet av gårsdagens rentemøte, der ECB som ventet holdt styringsrentene uendret på et rekordlavt nivå.- Har vi sett bunnen? Nei IG-analytiker Angus Nicholson mener spekulasjoner om ytterligere pengetrykking fra ECB gir asiatiske markeder et løft.- Men det store spørsmålet alle i markedet spør seg, er om vi har sett bunnen. Etter min mening er det korte svaret «nei», sier han.I Seoul steg Kospi-indeksen 2,1 prosent, mens Sydney-børsen endte opp 1,04 prosent, hjulpet av kraftig oppgang for energi og materialer.I Kina snudde de toneangivende børsene tidlig nedgang til oppgang, og Shanghai Composite endte opp 0,44 prosent. Hang Seng i Hong Kong er opp 2,2 prosent.Full Asia-oversikt her.Oljeprisrallyet fortsetter Den største triggeren bak oljeprisoppgangen var likevel at gårsdagens rally i finansmarkedene - som altså ble utløst av ECB-sjef Draghi - har gitt pessimistiske investorer grunn til å sikre gevinster på rekordhøye short-posisjoner.- Fundamentale forhold er fortsatt svake, og det hersker fortsatt bekymring for den økonomiske veksten og effekten den har på bensinetterspørselen, så dette er trolig mer et tegn på at ting har vært overdrevet enn noe annet, sa analytiker Gene McGillian hos Tradition Energy i Connecticut til Reuters.Kaldt vær i Europa og USA gir også støtte til oljeprisen, som fortsetter rallyet fredag. I USA er det meldt kraftig snøstorm på østkysten i helgen.Brent mars-olje stiger nye 5,2 prosent (1,52 dollar) til 30,77 dollar fatet i morgentimene, etter å ha stått i rundt 28,30 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 4,5 prosent til 30,86 dollar fatet.ANZ Bank heller imidlertid kaldt vann i blodet på optimistene.- Mer stabile globale markeder vil trolig bringe de spekulative kjøperne tilbake på råvaresiden, som har gått på store tap de siste ukene. Men disse rallyene vil trolig bli kortlivede, skriver banken ifølge Reuters i et notat.