Oljeprisrally gir børsfest

Endelig ble det en festdag for mørbankede investorer på Oslo Børs.

en oljepumpe i Bahrain solnedgang .(AP Photo/Hasan Jamali, File)

Oslo Børs åpnet som ventet kraftig opp fra start fredag. Den gode nyheten er at børsoppgangen holder seg. Klokken 12:00 er hovedindeksen opp 3,1 prosent til 546,98.Omsetningen har kommet opp i 1,9 milliarder kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang i USA i går og børsrally i Asia før i dag. Oppgangen henger først og fremst sammen med et kraftig oppsving i oljeprisen siden i går ettermiddag.Nye stimuli? USA og Asia løftet seg også på at Den europeiske sentralbanken (ECB) og sentralbanksjef Mario Draghi i går antydet at pengepolitikken kan komme opp til revurdering på neste møte i mars.Toneangivende Europa-børser stiger også merkbart fredag.Britiske FTSE 100 og tyske DAX stiger over to prosent, mens franske CAC 40 klatrer over tre prosent.Heftig oljeprisrallyDen største triggeren bak oljeprisoppgangen var at torsdgens rally i finansmarkedene har gitt pessimistiske investorer grunn til å sikre gevinster på rekordhøye short-posisjoner. - Fundamentale forhold er fortsatt svake, og det hersker fortsatt bekymring for den økonomiske veksten og effekten den har på bensinetterspørselen, så dette er trolig mer et tegn på at ting har vært overdrevet enn noe annet, sa analytiker Gene McGillian hos Tradition Energy i Connecticut til Reuters.Kaldt vær i Europa og USA gir også støtte til oljeprisen, som fortsetter rallyet fredag. I USA er det meldt kraftig snøstorm på østkysten i helgen.Brent mars-olje stiger nye 5,6 prosent (1,16 dollar) til 30,88 dollar fatet, etter å ha stått i rundt 28,30 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.Den amerikanske WTI-oljen er opp 4,7 prosent til 30,93 dollar fatet.ANZ Bank heller imidlertid kaldt vann i blodet på optimistene.- Mer stabile globale markeder vil trolig bringe de spekulative kjøperne tilbake på råvaresiden, som har gått på store tap de siste ukene. Men disse rallyene vil trolig bli kortlivede, skriver banken ifølge Reuters i et notat.Revansje for oljeaksjerStatoil viser vei, og stiger hele 6,1 prosent til 107,60 kroner, selv om Moody's vurderer nedgradering av gjelden.DNODNO legger på 4,5 prosent til 4,69 kroner, etter å ha vært opp over 10 prosent tidligere på dagen.Carnegie nedgraderer DNO-aksjen fra kjøp til hold, melder TDN Finans. Meglerhuset nedjusterer kursmålet fra 15 til 4 kroner.Seadrill Seadrill stiger 4,9 prosent til 17,63 kroner. Analytikere varsler a selskapet står overfor en større restrukturering , men Seadrill-sjef Per Wullf bedyrer dog overfor DN at han ikke øyner noen dommedag.DNBUBS nedjusterer sitt kursmål på DNB til fra 125 til 114 kroner. Kjøpsanbefalingen fastholdes, melder TDN Finans. Aksjen stiger 4,7 prosent til 99,55 kroner. Aksjen ligger på andre plass på omsetningsoversikten, bak Statoil, med snaue 300 millioner kroner.Biotech-aksje i tet Oslo Axess-noterte PCI Biotech spretter opp 13,6 prosent til 5,00 kroner på gladmelding om kreftstudie.