Oljerally i New York

Antydninger om enda mer seddelpresse satte fart på Wall Street.

De amerikanske børsene endte opp torsdag.Dow Jones steg 0,74 prosent til 15.882,68, Nasdaq marginale 0,01 prosent til 4.472,06, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,52 prosent til 1.868,99.«Fryktindeksen» VIX (CBOE) ble handlet over 26.Rundt to aksjer steg for hver aksje som falt på NYSE, der 1,2 milliarder aksjer ble omsatt for 5,1 milliarder dollar.På makrofronten skuffet jobless claims stort, mens industri-indeksen Philly Fed overrasket positivt.Sliter med inflasjonen Den europeiske sentralbanken (ECB) holdt som ventet det rekordlave rentenivået uendret etter dagens rentemøte, men ECB-sjef Mario Draghi satte fart på finansmarkedene med sine uttalelser i kjølvannet av møtet.Draghi gjentok at sentralbankens verdipapirkjøpsprogram vil vare til minst mars 2017, og enda lenger om nødvendig.Det «nødvendige» er at inflasjonen henter seg inn i tråd med målet oppunder to prosent.Samtidig vedgikk han at inflasjonsutsiktene for 2016 er betydelig lavere nå enn etter forrige rentemøte i desember.- Finnes ingen grenser Draghi ser for seg at inflasjonen kan falle til negative nivåer, men at den snur opp senere i år.Videre gjorde Draghi det klart at ECB kanskje vil revurdere sin politikk i mars.- Det finnes ingen grenser for hvor langt vi vil gå i bruken av instrumenter, sa Draghi til de fremmøtte.ECB-sjefens signaler ble lagt merke til også på Wall Street.- Utsiktene til at Draghi kanskje kommer med flere stimulanser i mars er virkelig oppmuntrende fordi likviditeten øker, men dette betyr selvfølgelig at frykten for at lave oljepriser rammer Europa og verdensøkonomien er der ute, sier sjeføkonom Peter Cardillo i First Standard Financial til CNBC.Dollaren ble handlet svakt lavere mot ledende valutaer, mens euroen hentet seg inn etter først å ha reagert ned på Draghis uttalelser. EURUSD var under 1,08, men endte over 1,09.Oljen så 30 dollar WTI-oljen sluttet opp 4,2 prosent (1,18 dollar) til 29,53 dollar, etter å ha toppet 30 dollar en kort stund i løpet av dagen.Oppgangen kom til tross for at amerikanske oljelagre bygget seg opp i forrige uke. Det investorer lot seg oppmuntre av var at lagrene ved leveringspunktet Cushing i Oklahoma steg bare 191.000 fat, noe som var mindre enn flere hadde fryktet.Den største triggeren bak oljeprisoppgangen var likevel at dagens rally i finansmarkedene - som altså ble utløst av ECB-sjef Draghi - har gitt pessimistiske investorer grunn til å sikre gevinster på rekordhøye short-posisjoner.- Fundamentale forhold er fortsatt svake, og det hersker fortsatt bekymring for den økonomiske veksten og effekten den har på bensinetterspørselen, så dette er trolig mer et tegn på at ting har vært overdrevet enn noe annet, sier analytiker Gene McGillian hos Tradition Energy i Connecticut til Reuters.Oljeaksjer viste veiOljeaksjer viste derfor vei i torsdagens handel.ExxonMobil steg 1,3 prosent til 74,10 dollar, mens Chevron la på seg 2,6 prosent til 81,05 dollar.Schlumberger klatret 0,6 prosent til 61,45 dollar.Energisektoren var den beste av de ni S&P 500-delindeksene som steg, mens nyttesektoren var den eneste som så rødt.Verizon ble dagens beste Dow-komponent på pluss 3,3 prosent til 45,87 dollar, mens UnitedHealth tynget mest etter en nedgang på 1,1 prosent til 113,50 dollar.