Private kjøper «billige» aksjer

Europas børslokomotiv, den tyske DAX-indeksen, har nærmest vært i fritt fall siden nyttår. Ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt mener privatkundene nå at tiden er inne for å kjøpe.

Investorer og tradere hever blikket og ser fremover – etter en begredelig start på 2016, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Den tyske DAX-indeksen har for eksempel falt 11 prosent i kurs."Både DAX-indeksen og de fleste andre ledende indekser er «oversolgt». Slike kraftige fall kommer med jevne mellomrom i aksjemarkedet. Husk at nedturen i august var minst like kraftig som den vi nå ser. Spørsmålet er når bunnen er nådd. Stadig flere av våre kunder mener tiden er inne for å kjøpe aksjer", skriver Sommerfelt.Syv av ti kjøperSommerfelt påpeker at privatpersoner over hele verden handler gjennom CMC Markets, og at disse posisjonerer seg for utviklingen i aksjer, aksjeindekser, valuta og råvarer. DAX-indeksen er blant de mest populære handleobjektene."71 prosent av kundene som har posisjoner knyttet til DAX-indeksen, mener indeksen skal opp. Det er et høyt tall – vi ser sjelden at denne andelen er over 70 prosent. Normalt er det relativt jevnt fordelt mellom optimister og pessimister. Flere kunder har kjøpt seg opp mens børsene falt torsdag og fredag", skriver hanHan mener at trenden er den samme når vi ser på andre ledende indekser. "For eksempel er det 65 prosent som venter en opptur for Dow Jones-indeksen. For øvrig er det fortsatt et flertall som mener amerikanske dollar vil fortsette å styrke seg mot euro", fortsetter Sommerfelt.Nyhetsuke proppet av tallNatt til tirsdag kommer det en bunke med viktige tall fra kinesisk økonomi – både med en fersk aktivitetsindikator, BNP-tall, industriproduksjon og tall for detaljhandelen."Dette er en kraftpakke med tall. Kina har dratt med seg de andre markedene ned. Spørsmålet er om den kinesiske økonomien faller like raskt nedover skrenten som aksjemarkedet i Kina. Vi har sett fall på fem og syv prosent på enkeltdager. Vi tror neppe tilstanden er like svak for kinesisk økonomi", skriver CMC Markets-toppen.I Europa er rentemøtet i ECB den store begivenheten denne uken. Etter møtet rigges det til pressekonferanse med Mario Draghi. Kommer sentralbanksjefen til å gjøre et nytt forsøk på å snakke euroen ned og aksjemarkedet opp?"Disse pressekonferansene har vært søt musikk for aksjer. Nå kan det være annerledes. Psykologien synes å ha snudd. Møtet i desember var en skuffelse og markedsaktørene virker ikke like trygge på at Draghi vil gjøre «whatever it takes» for å få fart på økonomien", påpeker Sommerfelt.Delt på midtenHan mener referatet fra forrige møte viser at ECB er delt omtrent på midten: "Det er stor uenighet om hvor sterke stimuli som trengs for å støtte økonomien i Europa. Enkelte har til og med tatt til orde for at «jobben er gjort», og at tiden er inne for at økonomien og næringslivet skal klare seg selv. Det er i alle fall ingen automatikk lenger i at euroen faller når Draghi snakker", avslutter Sommerfelt.