Super-Mario ga børsrally - Seadrill-revansj etter krakk

Uttalelser fra den europeiske sentralbanksjefen fikk fart på børsene - og oljeprisen.

Skipsreder John Fredriksen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 530,64 torsdag, etter en oppgang på 2,43 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.708 millioner kroner.Børsene verden over svingte seg opp på ECB-sjef Mario Draghis uttalelser i kjølvannet av dagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB), som holdt det rekordlave rentenivået uendret - som ventet.ECB-sjef Mario Draghi uttalte der at rentene forblir på samme nivå eller lavere «en stund til».Draghi gjentok så at sentralbankens verdipapirkjøpsprogram vil vare til minst mars 2017, og enda lenger om nødvendig.Det «nødvendige» er at inflasjonen henter seg inn i tråd med målet oppunder to prosent.- Finnes ikke grenser Samtidig vedgikk han at inflasjonsutsiktene for 2016 er betydelig lavere nå enn etter forrige rentemøte i desember.Draghi ser for seg at inflasjonen kan falle til negative nivåer, men at den snur opp senere i år.Videre gjorde Draghi det klart at ECB kanskje vil revurdere sin politikk i mars.- Det finnes ingen grenser for hvor langt vi vil gå i bruken av instrumenter, sa Draghi til de fremmøtte. Seniorøkonom Kyrre Aamdal mener det på neste rentemøte i mars vil være rimelig å vente litt lavere rente og utvidelse av verdipapirkjøp.Britiske FTSE 100 endte opp 1,8 prosent, tyske DAX 1,9 prosent og franske CAC 40 2,0 prosent.Euroen har reagert med å svekke seg mot dollaren. EURUSD står i øyeblikket i overkant av 1,08, tilsvarende en svekkelse på 0,8 prosent (ca. én cent).Wall Street åpnet nervøst etter at jobless claims skuffet stort.Oljeprisen snuddeOljeprisen snudde oppover etter ECB-sjef Draghis uttalelser om at politikken kan bli revurdert i mars.- Draghi sa at det kan være flere kvantitative lettelser (QE) på vei, og det liker markedet lyden av, ettersom det kan gi litt støtte til den europeiske økonomien, sier oljeanalytiker Olivier Jakob hos Petromatrix i sveitsiske Zug til Reuters.Brent mars-olje stiger nå 1,5 prosent til 28,29 dollar, etter å ha vært i rundt 28 dollar da børsen stengte onsdag.WTI-oljen er opp 1,1 prosent til 28,65 dollar fatet, mot rundt 28,60 dollar fatet ved stengetid på Oslo Børs i går.- Vi ser bekymringer rundt etterspørsel og overskuddstilbud, sier senior energiøkonom Hans van Cleef hos ABN Amro i Amsterdam.- Svakere etterspørsel i Midtøsten kan fyre opp nedsalget i olje, og lite kan stoppe oljeprisen i å falle til under 20 dollar, fortsetter han.Seadrill-korreksjonPå Oslo Børs endte Statoil opp 3,6 prosent til 101,40 kroner, mens DNO klatret 3,0 prosent til 4,49 kroner.Etter å ha fått mye juling i går, snudde mange oljeserviceaksjer opp i dag.Først og fremst gjelder dette Seadrill, som stupte nesten 30 prosent i gårsdagens handel. I dag korrigerte aksjen opp 16,3 prosent til 16,80 kroner.- Bunnen faller helt ut av Seadrill, og obligasjonene handles nå på 30-tallet. Det er åpenbart at aksje- og obligasjonsmarkedet forventer en større restrukturering i selskapet, sa obligasjonsmegler Knut Vidjeland i Fondsfinans til Finansavisen torsdag.Bank of America Merrill Lynch nedgraderte ifølge TDN Finans onsdag Seadrill til underperform fra nøytral, og kuttet kursmålet med hele 80 prosent, fra 70 til 15 kroner.Ellers i oljeservice spratt Subsea 7 opp 8,5 prosent til 48,13 kroner.Frontline-oppsving Ellers blant tungvekterne merker vi oss at RCCL steg 9,2 prosent til 757 kroner, mens en annen John Fredriksen-investering, Frontline, la på seg 9,8 prosent til 19,15 kroner.- Det er positivt for tankmarkedet at sanksjonene mot Iran oppheves, sa Frontline-sjef Robert Hvide Macleod til Finansavisen tidligere denne uken.Samtidig viser dagens slutninger fra Gulfen stigende rater østover .Vi tar også med at Norsk Hydro avanserte 4,3 prosent til 27,12 kroner, mens DNB klatret 3,2 prosent til 95,10 kroner.Marine Harvest falt 0,2 prosent til 111,30 kroner, etter at Pareto ifølge TDN Finans har oppgradert aksjen fra hold til kjøp. Selskapet har i dag også varslet restrukturering av sin Scotland Farming-virksomhet.På den negative siden finner vi også Nordic Semiconductor, som trakk ned 5,3 prosent til 34 kroner.TGS var ned store deler av dagen, men snudde opp og steg til slutt 3,6 prosent til 110,80 kroner etter varsel om undersøkelser i Canada.Seismikkollega PGS unngikk også rødfargen, og endte opp 0,7 prosent til 23,29 kroner.Stupte på emisjon Nærmest Seadrill på vinnerlisten finner vi Polaris Media, som steg 14,3 prosent til 24 kroner på tynt volum.Nærmest fulgte Interoil og Oslo Axess-noterte Badger Explorer på pluss hhv. 10,7 prosent til 2,38 kroner og 10 prosent til 1,32 kroner.Vi merker oss at Awilco LNG steg 9,1 prosent til 3,00 kroner, mens RenoNorden endte opp 7,3 prosent til 38,40 kroner etter å ha varslet om en søppelkontrakt i Nord-Norge.Taperlisten toppes suverent av Bionor Pharma, som stupte 41,4 prosent til 85 øre på varsel om emisjon.Selskapet trenger 375-425 millioner kroner fra 3. kvartal 2016 til 1. kvartal 2019 til utviklingen av Bioskill.Ytterligere to aksjer falt tosifret.Beskjedent omsatte Nordic Financials endte i minus 19,8 prosent til 2,80 kroner, mens Multiclient Geophysical falt 27,1 prosent til 51 øre.Vi tar også med at Avocet Mining trakk ned 9,4 prosent til 29 øre, og Deep Sea Supply 9,7 prosent til 1,31 kroner.