- Tror ikke Nordmarka-syndromet holder

Hvor viktig er norske eiere og lokal kapital i den omstillingen næringslivet skal gjennom, og hva skal til for å holde norske bedrifter i Norge?

Johan H. Andresen - Foto: Finansavisen

Det var temaet da tankesmien Civita inviterte til frokostseminar onsdag.NB! Johan H. Andresen er gjest i HegnarTV kl.15.30!- Jeg tror Norge er det eneste landet i verden som har behov for å snakke om betydningen av norsk eierskap, sa Johan H. Andresen da han åpnet sitt innlegg under Civitas frokostseminar om nettopp, norsk eierskap, onsdag morgen.Tirsdag twitret han:«Har du noen gang fått vasket leiebilen? Ikke det? Da forstår du allerede mye om eierskap»- Da var det selvfølgelig en som svarte at han hadde vasket leiebilen, og i tillegg pleide han å rydde hotellrommet før han sjekket ut, forteller Andresen. Som med innlegget ville frem til følgende poeng:- De fleste bryr seg mer om det de eier enn det de leier.OpplevelseHan trekker frem et sitat fra den ferske Civita-rapporten «Norske eiere».«Private aktive norske eiere er den viktigste garantien for at næringslivet skal omstille seg.»Ikke særlig kontroversielt, mener Andresen, før han trekker frem et annet sitat, som han legger til er sagt av en «litt mer nærstående».«Formue er ikke et tall, men et ansvar som det må jobbes med og tas vare på. Mange forstår ikke hva formue er. Det er ikke kontoen min. Formuen er bundet opp i selskaper vi jobber med å utvikle og forbedre.»Det var et sitat fra Andresens datter, Katharina G. Andersen, sagt til DN i 2015.- Det at en 20-åring klarer å se det så klart, handler om at hun har opplevd det. Og opplevelse gir forståelse, sier Andresen under innlegget.Å bli anerkjentHan snakker videre om at norske private eiere må bli bedre på å gi hverandre offentlig anerkjennelse.Litt senere, under en panelutspørring, tar Andresen til ordet for nettopp det. Han ser Magnus Reitan sitte blant publikum.- Jeg var i Litauen før jul, nærmere bestemt Vilnius. Og det var fantastisk å se så mange Narvesen-butikker, sier Andresen og nikker anerkjennende til Reitan.- Det viser at et norsk konsept lar seg internasjonalisere, mener Andresen. Som tror et viktig element for fremtiden er å ta norsk kompetanse og kunnskap til utlandet.- Vi sitter på mye kompetanse, blant annet innenfor olje- og gassteknologi, sier Andresen og peker på at et av deres selskaper jobber med en metode for plugging av brønner.- Vi må ikke glemme alt som er av kompetanse og som finnes av kompetanse der ute, sier Andresen.ForståelseOm man blir flinkere på anerkjennelse, så er det fint. Men Andresen etterlyser også forståelse.- 2003 til 2014 vil bli husket i norsk historie som de ti årene det virkelig ble skapt store verdier. Det er ikke selvsagt at vi kan fortsette kurven videre, sier Andresen.Han peker på at Ferd i løpet av denne perioden økte selskapets verdijusterte egenkapital fra 7,3 til 26 milliarder kroner.Så peker på han på hva som skal skje i næringslivet nå. Ifølge ham er det tre mulige scenarioer.- Man fortsetter å investere; man investerer ikke, forholder seg passiv og ser verdier forvitre, eller man tar mindre risiko, og investerer i utlandet.- Å fortsette og investere er det eneste riktige, understreker Andresen og fortsetter;- Det medfører å ta risiko, og avgjør om man går opp eller ned på ligningslisten. Men det er en del av gamet, sier Andresen.- Lite fri kapitalEntreprenørskap er et viktig ord for Andresen, som tar seg tid til å forklare forsamlingen at ordet – i sin egentlige betydning, betyr å flytte ressurser, som igjen utløser verdiskapning.- Det er ikke kompetanse i seg selv, men hva man gjør med den.Andresen peker på at det også er for lite fri kapital i Norge. Privat kapital er bundet opp i hus, hjem, eiendom, maskiner.- Vi mangler også «seniore» ledere, velstående som går av som 60-åringer, for å coache eller være mentorer, og reinvestere kapital. Det har bidratt til at ulikheten i samfunnet ikke har blitt større, men også at kapitalen ikke er der.- Vi kan ikke forvente at utlendinger kommer til Norge. Det har noe med kronen og olje og greier, sier Andresen, og forsamlingen ler.Spesialister på eiendomAndresen kommer tilbake til eiendom. For som han selv påpeker - alle private eiere i Norge har eiendom.- Det finnes ingen familieeide systemer som ikke har eiendom. De eier kanskje industri, olje eller fiskeoppdrett ved siden av, men eiendom er med å balansere risikoen.- Alle er blitt spesialister på eiendom. Og flere er også blitt gode på å selge eiendom til utlendinger, sier Andresen, som vil frem til at norske private eiere egentlig burde eid mindre i eiendom.- Hvem skal bygge velferdsstaten?Når man snakker om hva som skal til for å utvikle og opprettholde velferdsstaten, hører man aldri at private eiere blir nevnt, ifølge Andresen.Som mener private eiere er velferdsstatens viktigste ressurs for å utvikle velferdsstaten.- Når man møter politikere en til én oppfatter jeg dem som forståelsesfulle og innsiktfulle personer. Mye mer enn når de står foran en mikrofon eller snakker til store forsamlinger, sier Andresen og mener det har noe med «det man kaller ryggrad» å gjøre.- Vi mangler visjonære politikere. Som bygger tillit samtidig som de satser. Den ledelsesskikkelsen trenger vi også i politikken. Ikke bare den samlende, men den fremadskuende. Nordmarka-syndrometEn fra salen vil vite hva som skal til for at bedrifter skapes i Norge, og også forblir i Norge.- Vi har gjennom de siste generasjonene forsøkt å skape bedrifter fra skratsj med varierende hell, sier Andresen, og peker på at Elopak trolig er et av de bedre eksemplene på dette.- Vi solgte oss ut av lakseoppdrett på den absolutte bunnen (begynnelsen av 1990-tallet). Det skulle vi ha fortsatt med, sier Andresen.Han tror det er én viktig ting, mer enn det rent bedriftsmessige, som gjør at norske entreprenører og selskaper blir i Norge – og at man klarer å holde på verdens beste hoder: Det er at man skaper verdens beste skoler. Og at man har tro på at man kan skape den her.- Det er det offentliges fordømte plikt, sier Andresen.- Jeg tror ikke Nordmarka-syndromet holder. Selv om det er veldig fint, akkurat i dag, sier Andresen, og titter ut vinduet på det fine vinterværet i hovedstaden.