Kina har mer råtten gjeld enn USA hadde før subprime-krisen

Kinas banker har råtten gjeld for 4,2 billioner yuan, tilsvarende 645 milliarder dollar.

Desember-oversikten over kinesisk gjeld viser ifølge Bloomberg at 5,46 prosent av de samlede låneopptakene i bankene er «råtne». Total verdi på råtne lån er dermed 645 milliarder dollar, tilsvarende 5.572,8 milliarder kroner. Til sammenligning hadde USA subprime-lån på 600 milliarder dollar, før luften gikk ut av ballongen og subprime-lånene trigget den verste finanskrisen siden 1929. - Kina har bygget de de skal for de neste femti årene og vil aldri igjen bli den vekstmotoren landet har vært hittil, sier strateg Bill Blain i Mint Partners.Blain er likevel mindre bekymret enn mange andre:- Jeg tror dette vil bli internalisert, sier han og venter at det vil skape vanskeligheter for kinesisk vekst fremover.Samtidig venter Blain at Kinas problemer vil skape frykt og uro i verdensmarkedene inntil verden slutter å se på Kina som verdens vekstmotor og begynner å se disse tingene i sammenheng med at Kinas økonomi er i en overgangsfase.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker