Selger USA-aksjer før Big Data

Amerikanerne står foran en svært hektisk nyhetsuke med supertirsdag i nominasjonsvalget og svært viktige arbeidsmarkedstall på fredag. Privatkundene hos CMC Markets selger nå ifølge Henrik Sommerfelt unna USA-aksjer.

Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge. Foto: CMC
Børs
Privatinvestorer over hele verden handler aksjer, valuta og råvarer hos CMC Markets. Nå er skepsisen til amerikanske aksjer større enn på lenge, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Ifølge ham har kundene benyttet oppturen i amerikanske aksjer de siste to ukene til å ta gevinst – eller gå «short». Blant de som har posisjoner knyttet til Dow Jones-indeksen, tror mer enn to av tre at indeksen skal ned (68 prosent). Trenden er den samme for S&P 500. For en måned siden var optimismen langt større enn i dag."Kontrasten til europeiske aksjer er slående. 61 prosent av de som har posisjoner knyttet til den tyske DAX-indeksen mener at denne indeksen skal opp", skriver han.Månedens viktigste tallFredagens store nyhet i USA er de månedlige arbeidsmarkedstallene. Makroekspertene venter at det ble skapt 198.000 nye jobber i februar måned (utenfor jordbruket)."Det som er interessant på vei inn i mars måned er at det begynner å se bra ut for amerikansk økonomi. Helt i starten av året var det blandet drops i tallene. Denne uken ble de amerikanske BNP-tallene revidert oppover og sterkere enn forventet. Vi har også sett inflasjonsdata den siste tiden som har vært høyere enn ventet. Inflasjonen i USA er ikke på vei ned, men på vei opp", skriver CMC Markets-toppen.Han mener rentespørsmålet nå definitivt er tilbake på bordet i USA. Og dette kan bli ytterligere aktualisert dersom fredagens tall også viser seg å være sterkere enn ventet.HodepineAmerikanske aksjer har steget rundt fem prosent de siste to ukene. Også amerikanske dollar har styrket seg."Dersom Fed setter opp renten vil det trolig føre til en enda sterkere dollar. Dette er en hodepine. Når andre økonomier styrer med negative renter for å holde valutaen svak, så blir det vanskeligere for Fed å flytte renten oppover. Dette svekker konkurransekraften til amerikanske bedrifter kontra europeiske og asiatiske konkurrenter", skriver Sommerfelt."En stund så det ut til at renteøkningene i USA kunne bli utsatt, men sterke tall kan tvinge Fed til å sette i gang raskt. Dette er nok noe av bakgrunnen for at blant annet våre kunder er skeptiske til amerikanske aksjer for øyeblikket. Merk at det også slippes en tysk arbeidsmarkedsrapport i uken som kommer. Vi venter derfor en aktiv tradinguke både i euro og amerikanske dollar", påpeker han.