- Takker Gud for kronekursen

Helge Duus og Ibiza er den eneste produsenten av noen størrelse som fortsatt lager lystbåter på Sørlandet. Nå hjelper den lave kronekursen selskapet å vokse.

Mens lystbåtimportørene taper stort på lav krone­kurs, fryder produsent og Ibiza-eier Helge Duus seg, skriver Dagens Næringsliv.- Vi takker Gud for kronekursen. Den gjør at vi er langt mer konkurransedyktige mot importbåtene enn på veldig lenge. Og så har vi lave renter på toppen. Jeg kan ikke i min tid i bransjen huske at vi har hatt glede av begge de to faktorene samtidig. Nå krysser vi bare fingrene for at dette bildet ikke forandrer seg de neste fire–fem årene, sier han til avisen.Da Ibiza var på topp like før finanskrisen, omsatte de for over 120 millioner kroner og leverte et overskudd på over ti millioner kroner. Så raknet det ifølge avisen. To år tidligere hadde Duus solgt unna 61 prosent av aksjene til Suzuki-importør Erling Sande.Frem til 2012 bar det utforbakke. Dabestemte Duus seg for å kjøpe tilbake innmaten i selskapet – produksjonsmidler, former, rettigheter og navn – og startet fra scratch.- Jeg følte egentlig at jeg var ferdig med båtbransjen i 2012. Hele bransjen lå jo med brukket rygg. Men jeg ringte da rundt til endel underleverandører og spurte om vi skulle gi oss, eller gi gass. Vi ble enige om å gjøre et nytt forsøk og startet en tung investering i nye modeller og effektivisering av produksjonen, sier Duus, som siden gjenreisingen har sett selskapet vokse hvert år.- Vi er fullbooket frem til ferien etter godt salg til forhandlerne. Nå gjenstår det selvfølgelig å se om forhandlerne klarer å selge båtene de har bestilt, men det ligger an til en pen vekst. Jeg tipper 50 prosent. Da begynner vi å få et levelig volum der vi kan begynne å tenke eksport igjen, sier Duus til DN.

Les også