Omtrent hver eneste aktive fondsforvalter som investerer penger i globale, fremvoksende eller amerikanske markeder har tapt kampen mot indeksfond de siste ti årene, viser en studie gjennomført av S&P Dow Jones Indices, skriver Financial Times.En aktiv fondsforvalter er en investor som velger ut og investerer i aksjer og andre finansielle instrumenter for andre investorer i bytte mot en kompensasjon.Studien legger dermed press på slike forvaltere som blant annet har høstet mye kritikk fra akademia.Blant annet viser studien at hele 100 prosent av de aktive fondsforvalterne i Nederland som har fokusert på disse markedene ikke klarte å slå indeksfondene de siste frem årene.Det tilsvarende tallet for sveitsiske og danske fondsforvaltere med dette fokuset er på henholdsvis 95 og 88 prosent.- Det finnes noen gode fondsforvaltere der ute, men de er ikke lett å finne. Fra år til år er det fortsatt mulig å slå indeksfondene, men det er vanskeligere å slå disse kontinuerlig over tid, sier Daniel Ung, forskningsdirektør i S&P Dow Jones Indices, ifølge Financial Times.Samtidig vektlegges det at de få som slår markedet, ofte tar ut mesteparten av denne gevinsten i form av høyere forvaltningsgebyrer.- Det finnes en mindre gruppe stjerneforvaltere som klarer å skape meget høy avkastning, men de tar ut mye av dette til sin egen fortjeneste i form av gebyrer, hvilket betyr at lite blir igjen til investorene, sier David Blake, direktør ved London Cass Business School, og fortsetter:- Kun de mest sofistikerte investorene burde bruke aktive fondsforvaltere. Resten burde fokusere på indeksfond.