- Jeg sier ikke at aksjen kommer til å stå i null, men det er definitivt mer nedside

Valeant Pharmaceuticals har vært i kronisk trøbbel det siste året. De seneste dagene har krakk-aksjen tatt nok en heftig nedtur.

Valeant Pharmaceuticals har vært i kronisk trøbbel det siste året. De seneste dagene har krakk-aksjen tatt nok en heftig nedtur.
Børs
Selskapet er i det amerikanske finanstilsynets søkelys. Hillary Clinton har hudflettet dem på grunn av elleville prisøkninger på medisiner. Et analysebyrå stilte spørsmålstegn til om dette var «farmasiens Enron». Denne uken kom resultatvarselet, og kreditorene til gjeldsberget på 31 milliarder dollar begynner å få kalde føtter. Valeant Pharmaceuticals sliter tungt.- I det store og hele slet jeg med å få grep om det hele alt i 2012 da jeg kom med en nøytral-anbefaling. I beste fall var jeg «agnostisk» innstilt til aksjen, og etter hvert ble jeg i økende grad mer negativ, sier analytiker David Amsellem i Piper Jaffray.Da selskapet kom med resultatvarsel denne uken viste det seg at selskapet tviler på forretningsområder som markedet trodde var relativt solide. (saken fortsetter under chartet)Aksjekursen som var 236,70 dollar i august hadde falt til 33,54 dollar da New York Stock Exchange stengte onsdag kveld. Hittil i år er nedturen på 67 prosent. Det stormer rundt CEO Michael Pearson.- Jeg tror problemene går dypere enn Pearson. Det har vært mye turbulens i selskapet det seneste året, og det vi ser er strukturelle problemer, sier Amsellem.- De har gjort dusinvis av lavkvalitets oppkjøp. Deretter har de vært langt mer aggressive enn konkurrentene på å øke prisene. Det er en strategi man visste på ett eller annet tidspunkt ikke ville være bærekraftig, sier han og påpeker at de har problemer med selve kjernevirksomheten.Under telefonkonferansen der Pearson kom med resultatvarselet sa han også at de ville kunne øke prisene igjen.- De har ikke rom for å øke prisene. De har gjort en rekke oppkjøp av lav kvalitet og har heller ikke rom for nye oppkjøp. Selskapet sitter i en fastlåst situasjon, mener Amsellem som heller ikke tror noen andre kan tenkes å ville kjøpe Valeant.- Jeg skal ikke si at aksjen kommer til å gå i null, men det er definitivt mer nedside å gå på, sier analytikeren.Valeant, som i en årrekke har blitt backet av DNB-lån og hadde den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen som en av sine største aksjonærer da stormen rundt selskapet brøt ut for fullt i 4. kvartal, er notert på New York-børsen og Torronto-børsen under tickeren VRX. Den profilerte hedgefond-forvalteren Bill Ackman er en av selskapets største aksjonærer.