Hvor dypt kan IBM falle?

Står en institusjon for fall?

IBM la etter stengetid på Wall Street i går frem bedre kvartalstall enn ventet.Men etter 16 strake kvartaler med fall var inntektene likevel de laveste på 14 år, og markedet reagerer med å sende aksjen ned 3,9 prosent til 146,60 dollar i dagens førhandel.- Problemet er at inntekter generert av 60-70 prosent av IBMs virksomhet fortsatt faller 10 prosent. Det er det som virkelig bekymrer oss. Dette selskapet vil ikke se vekst igjen på ytterligere to år, sier Cantor Fitzgerald-analytiker Joe Foresi til CNBCs «Squawk Box»Hvor mye lenger sitter toppsjefen?Under sin nåværende toppsjef Ginni Rometty har IBM beveget seg mot cloud-baserte tjenester, sikkerhetsprogramvare og dataanalyse, mens den tradisjonelle maskinvarevirksomheten har blitt slanket.- IBM har en urokkelig salgskultur. «You live by the sword, you die by the sword”. Nå har IBM skuffet gang på gang, og mange spør seg om toppsjefen blir sittende veldig mye lenger, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet i en kommentar til Hegnar.no.Han viser til rykter om at «Big Blue» er på vei til å selge sin server-virksomhet til Lenovo.- I tillegg snakkes om at selskapet jobber med å selge sin service-virksomhet. Da er mye av grunnlaget for den fremtidige veksten borte, og selskapets grunnleggende forretningsmodell står for fall, mener Hauglund.- De samme unnskyldningeneIfølge Nordnet-økonomen er unnskyldningene for svake tall de samme kvartal etter kvartal. - Etter forrige kvartal var ikke Rometty engang til stede for å svare på spørsmål. Jeg tipper mange aksjonærer stusser på det, med tanke på at hun i fjor hadde 6,1 millioner dollar i lønn, eksklusive opsjoner. Selskapet sliter også med den sterke dollaren, som ødelegger konkurransekraften internasjonalt, fortsetter Hauglund.IBM leverte en inntjening på 2,35 dollar per aksje, mot ventet 2,09 dollar. - Som kommentert i går hadde forventningen falt 30 prosent siden nyttår, og de leverte på tallene som var ventet ved inngangen av året, avslutter Nordnet-økonomen overfor Hegnar.no.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker