- Ingen vet når renten egentlig burde heves

Sjeføkonom i Nomura påminner om at det finnes lite forskning som kan bekrefte eller avkrefte når det er riktig å heve renten igjen.

Publisert 16. april 2016 kl. 09.19
Oppdatert 16. april 2016 klokken 10.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
- Det generelle synspunktet blant økonomer er at sentralbanker som gjennomførte kvantitative lettelser må heve renten fortere enn de sentralbankene som ikke gjorde det, sier Richard Koo, sjeføkonom i Nomura Research Institute, ifølge CNBC.Og det er stort sett hva makroøkonomisk teori har å si om hvordan den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen burde håndtere tiden etter finanskrisen og en periode med kvantitative lettelser.Siden Yellen ikke har mye forskning å lene seg på kommer hun alltid til å møte motargumenter fra markedet basert på ulike teorier.Selv om mange i finansmarkedene mener sentralbanksjefen begynte for tidlig, mener sjeføkonomen i Nomura at Yellen bare måtte begynne et sted, og at det var helt greit å begynne i desember.
Urolig market
Markedet har svingt veldig siden rentehevingen i desember, og investorer har grunnet dette beskyldt den amerikanske sentralbanken for å være uforsiktige i sine handlinger.Richard Koo mener imidlertid at det er uungåelig å skape svingninger, da en renteheving for første gang på nesten 10 år uansett vil skape usikkerhet.- Volatilitet er nesten uungåelig og jeg tror markedet kommer bli mer vant til det. Men det kommer utvilsomt til å bli veldig volatilt de neste årene, frem til ting har normalisert seg, sier han videre, ifølge nyhetsbyrået.