<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges største forvalterstjerne taper stort på legemiddelindustrien

Onsdag ble det kjent at legemiddelgiganten Pfizer valgte å kansellere sitt oppkjøp av Allergan etter innføringen av nye regler. Det medførte store tap for flere hedgefond som har vært tungt eksponert i Allergan.

Publisert 7. apr. 2016 kl. 07.58
Oppdatert 7. apr. 2016 klokken 08.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord

Verst har det gått ut over den norske finansstjernen Ole Andreas Halvorsen sitt fond, Viking Global Investors. Ifølge Bloomberg skal han bare tirsdag ha tapt over 300 millioner dollar da Allergan raste 18 prosent etter nyheten om Finansdepartementets nye regler.Det amerikanske finansdepartementet innførte nemlig nye regler mandag for å hindre såkalte «tax inversions».Ved en «tax inversion» fusjonerer et amerikansk selskap med et mindre selskap i et annet land med lavere selskapsskatt, relokaliserer sin juridiske adresse til dette landet og kan dermed spare enorme summer i skatt. Ved å fusjonere med Allergan ville Pfizer relokalisert sin juridiske adresse til Dublin i Irland og redusert skatteregningen sin betraktelig. De nye reglene begrenser selskapers mulighet til å delta i slike transaksjoner hvis de allerede har deltatt i lignende transaksjoner de siste 36 måneder. Nettopp det er tilfellet for Allergan som ifølge Bloomberg har vært involvert i flere fusjoner i løpet av den tidsperioden.Det kanadiske legemiddelselskapet Valeant Pharmaceuticals har heller ikke bragt med seg mye glede for Halvorsen dette året.Bare i 2016 er selskapet ned over 70 prosent på børsen på grunn av rot med regnskapsrapporteringen, svakere enn ventet resultat for fjerde kvartal i fjor, og ikke minst utsettelse av årsrapporten som førte til at daværende konsernsjef Michael Pearson valgte å gå av i slutten av mars.Bloomberg anslår at Halvorsen sine posisjoner i Valeant Pharmaceuticals har mistet over 900 millioner dollar i verdi bare i år dersom han sitter med samme antall aksjer som ved årsskiftet.