- USA kan miste sitt finansielle lederskap til Kina

Leder for JPMorgan mener at forslaget om en oppsplitting av de store amerikanske bankene kan få negative følger.

Børs

Tiltak for å splitte opp de store, systemviktige amerikanske bankene kan bidra til at USA mister det finansielle lederskapet i verden, skriver Jamie Dimon, toppleder for JPMorgan, i sitt årlige aksjonærbrev, skriver Financial Times.- Jeg vil ikke at noen amerikaner skal se seg tilbake om 20 år og spørre seg hvorfor de amerikanske bankene mistet sin lederposisjon i finans. Om vi ikke opprettholder dette lederskapet, vil det bli noen andre som tar over og da trolig Kina, skriver Dimon i brevet.Uttalelsen tolkes som kritikk mot de i den amerikanske valgkampen og andre støttespillere som ønsker å splitte opp de største amerikanske bankene.Blant annet jobber den nyansatte sentralbanksjefen for Minneapolis Federal Reserve, Neel Kashkari, på en plan som kan medføre at de største amerikanske bankene må brytes opp i mindre deler .Grunnen til at man ønsker å splitte opp bankene i flere biter er for å redusere risikoen for at systemviktige banker ikke skal ta med seg hele samfunnet i grøften dersom de går konkurs.Blant de som har sterkest argumentert for å ta tak i bankene, og Wall Street generelt, er demokrat-kandidaten Bernie Sanders. Han ønsker samtidig å implementere en lignende skandinavisk sosialdemokratisk politikk i USA og har fått betydelig støtte under valgkampen.Onsdag  uttalte en bankanalytiker at de amerikanske bankene er sunnere enn på flere tiår, og at det dermed ikke er noen grunn til å være bekymret for at de igjen skal briste og dermed skape en ny finanskrise.

bank
valgkamp
jp morgan
citigroup
Nyheter
Børs