Kina-trøbbel kan gi oljesmell

Makrotall kan tynge råvarer og aksjer.

Børs

- Både industri og detaljhandel går tregere enn ventet i Kina. Tallene som ble offentliggjort i helgen kan tynge både råvarer og aksjer, skriver Henrik Sommerfelt i CMC Markets.Han peker på at mens de fleste nordmenn nyter langhelg med pinse og nasjonaldag, ligger det an til høy handelsaktivitet i de globale markedene. TallsmellLørdag slapp kinesiske myndigheter ferske tall for detaljhandel og industriproduksjon. Begge deler skuffet, ifølge Sommerfelt.Tallene viste at industrien vokste 6,0 prosent i april, sammenlignet med samme måned året før, mens makroøkonomene hadde ventet 6,5 prosent vekst.Detaljhandelen steg 10,1 prosent i april, mens makroøkonomene hadde lagt listen på 10,5 prosent.- Vi har fått flere indikasjoner på at Kina bremser litt opp. I det siste har det vært skrevet om lavere utlånsvekst til det private næringslivet. Derfor var det knyttet stor spenning til tallene som ble sluppet i helgen. Fortsatt er veksten langt høyere enn det man kan drømme om både i Europa og USA. Likevel: Når både industrien og de servicerettede næringene går svakere enn ventet, så gir det rynker i pannen hos investorer og tradere, kommenterer CMC Markets-strategen.Råvarer og aksjerHan peker på at ledig kapasitet i kull- og stålindustrien er en av flere årsaker til at industrien vokser saktere enn ventet. For detaljhandelen peker Kina først og fremst på svakere vekst i bilsalget. -Nyhetene vil trolig påvirke både råvarer og aksjer når markedene åpner søndag kveld norsk tid, skriver Sommerfelt, og fortsetter;- Sett med norske øyne er det selvsagt utslag knyttet til oljeprisen som er mest interessant. Oljeprisen har vært meget sterk den siste tiden, men Kina har vært en stor usikkerhetsfaktor. Kina er naturligvis viktig også for en rekke andre råvarer. Dessuten har aksjemarkedene både i Europa og USA en tendens til å reagere negativt når den kinesiske vekstmaskinen bremser opp. Vi ser imidlertid at kinesiske myndigheter er «på ballen».Ifølge Reuters har bankene fått beskjed om at de må sørge for at næringslivet har god tilgang på kapital.Myndighetene har tidligere kommet med tiltak for å sikre nettopp dette. Fremgang i USAOg mens detaljhandelen i Kina skuffer, er det motsatte tilfelle i USA.Sommerfelt peker på at veksten i april var på 1,3 prosent, godt over makroøkonomenes forventning på 0,8 prosent. De amerikanske børsene falt likevel i kurs fredag.- Flere av de amerikanske supermarkedkjedene har lagt frem svake tall den siste tiden. Det har gjort folk bekymret for at amerikanske forbrukere knepper igjen lommeboken. Disse tallene viser at det ikke er tilfelle. Konsekvensene er likevel ikke bare hyggelige for amerikanske bedrifter, kommenterer Sommerfelt og legger til;  Dollaren gikk markant sterkere på fredag – og nå øker sannsynligheten for to renteøkninger i 2016. Den første kan komme allerede i juni eller juli, og den andre i desember. 

cmc
cmc markets
henrik sommerfelt
kina
usa
asia-børsene
makrotall
Nyheter
Børs