- Brexit vil gi lave renter og få lyspunkter for Norge

Lave renter og svak økonomisk vekst i lang tid kan bli konsekvensene i Norge av en eventuell britisk utmelding av EU, fastslår analytikere.

Jan Andreassen - Foto: Scanpix
Børs

– Det blir nok ikke noe akutt børskrakk som i 2008. Umiddelbart vil det nok bli mye uro med aksjekursfall og uro i kredittmarkedene. Pundet synker kanskje ned mot 10 blank. Det blir nok billigere London-turer til jul, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen, til Dagbladet.Han mener de langsiktige virkningene av en såkalt Brexit er de mest alvorlige.– Verden blir mer usikker og selve EU kan rakne. Jeg tror det blir en langvarig periode med lavere økonomisk vekst og usikre tider, sier Andreassen.Han tror ikke handelen mellom Norge og Storbritannia blir særlig berørt av en EU-utmeldelse, men mener virkningene i finansmarkedet kan bli store. Han ser for seg at lave markedsrenter kan speile forventninger til langvarig svak økonomisk utvikling, noe som kan føre til at avkastningen på private husholdningers pensjonssparing svekkes. Han peker også på en situasjon der det kan bli umulig eller svært kostbart for bedrifter å få nye lån.– Det er vanskelig å se oppsiden for Norge i en britisk utmelding, sier Lise Rye, førsteamanuensis i moderne europeisk historie ved NTNU. Hun mener en utmelding vil stjele mye av EUs tid og at det dermed blir mindre tid til saker som er av særlig interesse for Norge.

brexit
rente
Nyheter
Børs